Ügyészségi óvás a Nagymező utcai fák kivágása miatt

2007.01.06. 09:53
A Fővárosi Főügyészség kezdeményezi a Nagymező utcai fakivágási engedély hatályon kívül helyezését. Civil szervezetek és helyi lakosok november vége óta tiltakoznak egy mélygarázs építési engedélye ellen.

Óvást nyújtott be a Fővárosi Főügyészség a terézvárosi építési hatóságnál a Nagymező utcai mélygarázshoz adott fakivágási engedély kapcsán és egyúttal annak hatályon kívül helyezését kezdeményezi, tájékoztatta az ügyészség erről szóló leveléről a Levegő Munkacsoport az MTI-t szombaton.

Társadalmi szervezetek és helyi lakosok tavaly november vége óta folyamatosan tiltakoznak a mélygarázs - szerintük jogszerűtlenül kiadott - építési engedélye, illetve a fák kivágása ellen.

"Mégis csak létezik civil kontrol, mégis csak mindenkire érvényesek a jogszabályok, még a fákra is" - írta a közleményben Lukács András, a munkacsoport vezetője.

Mint emlékeztet, a Nagymező utcai platánokat fővárosi és kerületi szintű jogszabályok védik. Az ügyészség döntése azt jelenti, hogy a fakivágási engedély nem felelt meg a vonatkozó rendeleteknek - tartalmazza a közlemény.

A törvényességi felügyeleti eljárást Hantos Enikő Nagymező utcai lakos, valamint a Levegő Munkacsoport és a Védegylet kezdeményezte hetekkel ezelőtt.

"Üdvözöljük a döntést. Reméljük, hogy a továbbiakban az ügyészség az építési engedély minden egyéb hiányosságát is feltárja. Például azt, hogy a VI. kerület a mélygarázs építési engedélyét a geológiai szakhatóság állásfoglalásának mellőzésével adta ki" - olvasható Hantos Enikő reagálása a közleményben.