Fideszes segítséggel lehet bontani a zsidónegyedben

2008.08.28. 19:56
A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön úgy döntött, hogy a főpolgármester-helyettesek tervénél lazább védelem illeti csak meg Erzsébetváros zsidónegyednek nevezett részét. Hunvald György MSZP-s kerületi polgármester ellenjavaslatát ellenzéki segítséggel tudta elfogadtatni.

Évek óta heves vita kíséri Erzsébetváros zsidónegyednek is nevezett részének átépítését. Civil szervezetek folyamatosan tiltakoztak a régi házak bontása ellen, míg a kerület azzal érvelt, hogy az elavult ócska épületeket nem éri meg felújítani. Az új épületek a tiltakozók szerint jellegtelenek, és elveszik a negyed hangulata.

A Fővárosi Közgyűlés a tiltakozások hatására rövid időre ideiglenes védelmébe vette a területet, de ez már lejárt és meghosszabbítását a képviselők nem szavazták meg. Csütörtökön ismét szavaztak a védelem fokáról. Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek fokozottabb védelmet javasoltak. Velük szemben Hunvald György (MSZP) egy lazább, a bontásokkal és átépítésekkel elnézőbb változatot nyújtott be. Hunvald nem csak fővárosi képviselő, hanem az érintett VII. kerület polgármestere is.

A közgyűlés végül Hunvald változatát szavazta meg, a Fidesz és a KDNP támogatásával. Ughy Attila fideszes képviselő szerint azért támogatták Hunvaldot, mert a városrész egy kis területét nem érdemes másképpen kezelni mint a többit, "mert az eltérő fejlesztésekkel felborul a városképi egyensúly".

Korábban több cikk foglalkozott azzal, hogy a terület ingatlanjai furcsa konstrukcióban, ciprusi off-shore cégek közbeiktatásával kerültek külföldi tulajdonba.