Hiába van a térképen, hivatalosan nem létezik a Munkásőr utca

2007.10.05. 10:40
A XXI. kerületi Munkásőr utca hivatalosan nem létezik ugyan, de szájhagyomány útján terjed. A csepeli képviselők talán már a közeljövőben képesek lehetnek megakadályozni a járványt, korábban ugyanis az MSZP akarta, most pedig a Fidesz javasolja a Hengerdomb elnevezést.

Az Indexen beszámoltunk szerdán arról, hogy a Fidesz csepeli frakcióvezetője kezdeményezi az utóbbi időben térképeken Munkásőr utcának feltüntetett közterület (mások szerint inkább magánterület) átkeresztelését. Két személy neve és a Hengerdomb utca elnevezés is felmerült Németh Szilárd javaslatában.

A csepeli önkormányzattól azóta megtudtuk, hogy korábban a szocialisták is a Hengerdomb utca elnevezést javasolták, Orosz Ferenc alpolgármester 2000-ben készített is erre egy javaslatot, de végül nem született döntés az ügyben.

Szájhagyomány

A Fidesz szerint a 2005-ös átnevezések idején sem jutott figyelem az utcának, így az a térképeken Munkásőrként kezdett szerepelni. Az első ilyen térképek egyikét az önkormányzat résztulajdonában lévő kht. adta ki, aztán ezt átvette több hivatalos térképkiadó, és például a Google Maps-en is így található meg a Csepel Művek területén lévő utca.

Az Infó rádiónak nyilatkozva Horváth Gyula, egy másik csepeli alpolgármester azt mondta, hogy a Munkásőr elnevezés "szájhagyomány útján maradt fenn". (Az utcában egyébként a rendszerváltás előtt a csepeli munkásőr parancsnokság működött).

Hivatalosan nem létezik

Az Index értesülései szerint a Fővárosi Közlönyben, illetve a hivatalos utcanévtárban nem szerepel Munkásőr utca elnevezés, és a XXI. kerületi önkormányzat sem hozott ilyen döntést. Vagyis jogilag nem létezik Munkásőr utca Budapesten.

Ennek ellenére használatban maradt az utcanév, ami - tudomásunk szerint - hamarosan megváltozhat. Az, hogy Orosz Ferenc alpolgármester korábban tett is egy ilyen javaslatot már 2000-ben, de az állítólag elkallódott, azt valószínűsíti, hogy most, amikor újra napirendre került az ügy, talán még a Hengerdomb utca elnevezést is megszavazhatják a csepeli képviselők.