Bíróság helyezte vissza az I. kerületi polgármestert

2006.08.30. 17:56
Nem volt jogszerű az I. kerületi polgármester ellen az alpolgármester akciója, ráadásul a Fővárosi Közigazgatási Hivatal is szabálytalanságokat állapított meg Nagy Gábor Tamás felfüggesztése során.

A Fővárosi Bíróság jogerősen megszüntette Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester felfüggesztését. A végzésben a bíróság megállapította, hogy a polgármester kérelme a felfüggesztés megszüntetésére megalapozott volt.


Nagy Gábor Tamás

A Budavári Önkormányzat képviselő-testülete augusztus 9-én függesztette fel beosztásából Nagy Gábor Tamást. Vaskor László alpolgármester - aki a fegyelmi eljárást kezdeményezte - a döntést azzal indokolta, hogy a polgármester megszavazta a Várkert bazár, mint felbecsülhetetlen értékű állami vagyontárgy pályázat nélküli hasznosítását.

A bíróság szerint nincs adat, hogy "a polgármester hosszabb időn keresztül vagy több alkalommal tanúsított volna olyan elítélendő magatartást (más ügyekben vagy szituációkban), ami miatt alappal lehet következtetni részéről a vizsgálat akadályozásának szándékára vagy lehetőségére. Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatási jogviszony felfüggesztése (...) szigorú szankció, csak a törvényben rögzített feltételek valamelyike fennállása esetén lehet élni vele, és ez jelen esetben nem volt megállapítható."

A most lezárult nemperes eljárás előtt néhány nappal a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője jogsértéseket tett szóvá az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületének működésében. Forgács Imre a múlt pénteken jogsértőnek nevezte, hogy az önkormányzat képviselő-testülete döntött a polgármester helyettesítéséről, mivel az a polgármester hatáskörébe tartozott volna. A Közigazgatási Hivatal vezetője szerint továbbá jogsértő volt annak az önkormányzati testületi ülésnek az összehívása is, amelyen Nagy Gábor Tamás budavári polgármestert felfüggesztették.