Minipiknik hozott fűvel a Nagykörúton

2008.09.10. 15:19
Gyepszőnyeg, virágok, napernyők, nyugágyak és piknikező fiatalok lepik el szombaton a fővárosi Nagykörút egyes parkolóhelyeit. A civilek a miniparkokkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy túlságosan alárendeltük a várost az autóknak, és itt az ideje, hogy a közterek egy részét visszakapják az emberek.

Amerikai mintára ideiglenes miniparkokat telepítenek a civilek szombaton 10 és 16 óra között a budapesti Nagykörúton. Egy autó számára kijelölt parkoló 2,5 méter széles és 5 méter hosszú, ami 12,5 négyzetméter alapterületű, vagyis egy átlagos fél szoba méretével megegyező,aszfaltozott földterületet jelent. Néhány ilyen parkolóhelyet vesznek birtokba az aktivisták, hogy a közterület ismét az embereké legyen. A fiatalok gyepszőnyeget terítenek le, amit dézsás növényekkel díszítenek, padokat, asztalokat, nyugágyakat, könyvespolcokat visznek ki, és a füvön piknikeznek, sakkoznak, társasjátékoznak, minigolfoznak majd - mondta a Független Hírügynökségnek Radnóthy Szabolcs, a PARKoló akció egyik szervezője.

A Nagykörút közterületnek számít, de a járókelők nem tudják őket élvezni az óriási forgalom miatt, mert túl nagy a zaj, a szmog és alig vannak növények. A zöldítéssel a civilek új értelmezést szeretnének adni ezeknek a helyeknek. Radnóthy Szabolcs nem tart attól, hogy kivívják az autósok haragját, hiszen az akció nem ellenük irányul. Véleményük szerint túl sok kocsi van a városban, és sokak szerint kevés a parkolóhely, de ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon, egész bérházakat kellene lebontani és mindenhová mélygarázsokat kellene építeni. A nagykörúti megmozdulással éppen arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem lenne szabad mindent alávetni az autóknak, és érdemes lenne átgondolni, hogy merre tartson a főváros a jövőben- tette hozzá.

A szombati akció során a jelenlegi tervek szerint 8 körúti parkolóhelyet alakítanak át civilek, és erre engedélyt kaptak a rendőrségtől is. A szervezők délelőtt 10-kor látnak munkához, és délután 4-ig veszik birtokba az ideiglenes miniparkokat. Utána azonban mindent visszaállítanak eredeti állapotukba, vagyis a parkolóhelyeket újra elfoglalhatják az autósok. Mivel idehaza ez az első ilyen megmozdulás, a szervezők még nem tudják, hogy pontosan hányan csatlakoznak majd hozzájuk. Ha azonban sikeres lesz a szombati nap, akkor jövőre újra birtokba veszik a parkolóhelyeket.