Már csak hárommilliárdot akarnak a BKV-n spórolni

2008.03.25. 11:46
Hatmilliárd helyett már csak hárommilliárdot kell spórolnia a BKV-nak járatritkítással. Több civil szervezet is még az eredeti változtatások ellen tiltakozott kedden, az egyik csoport vezetője viszont hoppon maradt.

A BKV paraméterkönyvét, menetrendjét egy lépcsőben, hárommilliárd forintos hiánycsökkentéssel módosítják, ismertette a Főpolgármesteri Kabinet keddi döntését Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója. Az igazgató tájékoztatása szerint a városvezetés első olvasatban tárgyalt Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes helyszíni előterjesztésében a BKV-paraméterkönyv menetrend-módosítási javaslatáról, és foglalkozott a BKV finanszírozási problémáinak megoldási lehetőségeivel.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a kabinet ezúttal csak a pénzügyi mértékről, a hárommilliárd forintról döntött. Mivel az egyes járatokat érintő konkrét BKV-javaslatok csak a helyszínen kerültek a testület elé, ezért érdemben erről egy hét múlva tárgyal a városvezetés. Hozzátette, hogy a korábban a BKV által jelzett hatmilliárd forintos járatritkítási javaslat helyett csak hárommilliárd forintos teljesítménycsökkentést tartott elfogadhatónak a városvezetés.

Az ülésen szó esett arról, hogy a BKV Zrt.-nél a 80 milliárd forintos adósságállomány mellett 2008-ra több mint 10 milliárd forint üzemi veszteség várható. A hiány csökkentésére a BKV jövő hétre intézkedési csomagtervet készít a városvezetés számára. A főváros vezetése tárgyalásokat kezdeményez a pénzügyi és a közlekedési minisztérium vezetőivel a társaság biztonságos működtetéséhez szükséges további pénzügyi források állami pótlásáról.

Tíz civil szervezet tiltakozott petíció átadásával a BKV tervezett járatritkítása ellen a Városházán kedden. A paraméterkönyvet kifogásoló iratot Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kezébe szánták, de kénytelenek voltak beérni a közlekedési ügyosztály vezetőjével.

A petíció lényege, hogy a tervezett járatritkítás megengedhetetlen, ugyanis az százezrek közlekedését lehetetlenítené el, az orvoshoz igyekvő nyugdíjasoktól kezdve az iskolába siető diákokig. A civil szervezetek szerint az, hogy mintegy 40 közlekedési viszonylatot megszüntetnének, illetve a járatsűrűség a jelenlegi felére csökkenne a csúcsidőn kívül egyértelműen az autóforgalom elszabadulását eredményezné.

Márpedig szerintük pont a BKV mutatta ki a közelmúltban, hogy a főváros légszennyezettségének csupán 10 százalékáért felelős a tömegközlekedés, a többit más járgányok pöfögik ki magukból.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom illetékese ehhez hozzátette, a dugódíj sem jó megoldás, egyrészt az autósok terhei így is magasak, másrészt egy kidolgozatlan dugódíj-koncepcióval ugyanannyi baj lenne, mint most a parkolási tarifákkal.

A petíció aláírói többek között azzal javítanák a tömegközlekedés hatékonyságát, hogy több buszsávot alakítanának ki, és a lámpákat a tömegközlekedés igényei szerint hangolnák át. Ezekkel – állítják – jelentős megtakarításokat érhetnének el.

Kedden egy másik petíció is a Városházán landolt, igaz nem volt könnyű az irat érkeztetése. A 99-es busz megmentéséért szerveződött civil mozgalom nevében egy neve elhallgatását kérő olvasónk 318 aláírást vitt volna a Városházára. A 99-es busz Pesterzsébet és Blaha Lujza tér között jár, a tervezett átalakítás szerint ezt vissza akarják vágni, hogy csak a határ útig járjon a busz, azaz megszűnne e közvetlen belvárosi kapcsolat.

Slánicz Katalin, a Főpolgármesteri Hivatal titkárságának munkatársa azt ígérte meg nekik pénteken, hogy a tiltakozó petíciót átveszik, de amikor kedden a civilek képviselője odament, kiderült, hogy Slánicz egyhetes szabadságra ment. (Ezt munktársai az Indexnek is megerősítették.)

A civilek petícióját alig akarták átvenni, a képviseljük azt mondta, a bürokrácia falába ütközött, végül az iktatóba került a petíció másolata. Azt ígérték neki, „valamikor majd felkerül a Demszkyékhez”. „Úgy látszik nem érdekes 318 adófizető véleménye” – kommentálta a civil tiltakozó a Városháza hozzáállását.

"Az igazság az, hogy a titkárság munkatársai nem vesznek át semmilyen levelet. Ennek hivatalos útja, a levelezési csoport. Ma is így történt, a levelezési csoport az ügyben illetékes Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez irányította a petíciót" - áll a Városháza reagálásában.

A Főpolgármesteri Hivatal titkársága szerint Slánicz Katalin, ahogyan illik bemutatkozott, amikor pénteken a telefont felvette, egy ismeretlen hölgy az iránt érdeklődött, hogy hány órától van hivatal. "Munkatársam nevét innen ismerte az illető. Ma az őr valóban mondta, hogy SK szabadságon van. Mikor kiderült, hogy milyen ügyben keresik, SK-t, az őr a levelezésre irányította az illetőt."