Pintér Sándor utazási irodájában folytathatja Gergényi

2007.05.17. 20:40
Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminisztere által alapított utazási iroda lehet Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány nyugdíjazása utáni munkahelye, írja a HVG legfrissebb száma.

A Fidesz által az őszi zavargások és a rendőri brutalitás miatt hevesen támadott Gergényi az Admiral Tours Hungary Utazásszervező Kft.-t vezetheti, ha – mint azt a lapok újra megszellőztették – július elsejei hatállyal távozik posztjáról.

A kft többségi, 60 százalékos tulajdonosa Pintér Sándor, de 30 százalékot a főkapitány is magáénak tudhat. A maradék 10 százalék egy tunéziai származású, Kecskeméten élő férfi, egy bizonyos Ben Hadj Soulimane Mondheré. A céget ő és Gergényi fia, Szabolcs vezeti.

A HVG azt írja, az, hogy Gergényi mégis távozik – annak ellenére, hogy nyugdíjba vonulási kérelmét ősz végén a kormányő nem fogadta el – annak köszönhető, hogy a Fidesz feltételeket szabott a kétharmados rendőrségi törvény módosításának megszavazásához.

A rendőrség és a határőrség összevonását lehetővé tévő módosítást a Fidesz csak akkor hajlandó megszavazni a parlamentben, ha Gergényi Péter és Bene László országos rendőr-főkapitány is távozik posztjáról. A HVG-nek ezekről Kontrát Károly Pintér Sándor egykori politikai államtitkára számolt be.

Feltételül szabták még, hogy a határőrség szabaduljon meg a vezetői-tábornoki kar 30 százalékától, és adósságoktól mentesen kezdhesse működését az új, összevont szerv. Az ellenzéki párt ragaszkodik a gumilövedékek használatának eltörlését a kényszerítő eszközök tárházából.

A kormány támogatását is élvezi most már a Fidesz egy másik javaslata is: civil szerv is kontrollálná a rendőrség működését, egy kváziombudmsant, Független Rendészeti Panasztestületet állítanának fel.

A Fidesz a részletekkel már nem ért egyet, a kormány álláspontja szerint ugyanis a testület ötös tagságát – akárcsak a rendőrségi vezetőket – a rendészeti miniszter javaslatára a kormányfő nevezné ki.

A vezetői posztot pedig a lap szerint egyenesen Gönczöl Katalinra, az őszi zavargásokat kivizsgáló kormány által felállított bizottság vezetőjére szabták.