Nem lesz több bográcsozás a belvárosban

2007.12.21. 11:49
Bográcsozás, macskák, gyümölcsfák és szobakonyhás lakások tűnnek el örökre a belvárosból. A lakókat új házakba költöztetik, ahol félelmetes amerikai konyha várja őket.

Hamarosan eltűnik Józsefváros sokat emlegetett lepusztult része. A Práter utca és környékének düledező bérházait folyamatosan bontják, épül a Corvin sétány, a nyolcadik kerület egy emblematikus darabja teljesen átalakul. A körúttól alig néhány percre rendszeresen bográcsoztak az emberek, az udvarok között közös macskák rohangáltak és volt ahol még gyümölcs is termett. Az ócska, részben szobakonyhás lakások dózerolásával ez a világ örökre eltűnik a belvárosból. A lakók többsége nem bánja ezt, de azért a cserelakásokra jellemző amerikai konyhától az idősek nagyon félnek.

Januárban ezeket ledózerolják Fotók: Barakonyi Szabolcs

A bejárati ajtó mellett a gang falának bográcsállványt támasztottak. "Az udvarban használtuk, most eladjuk, megvan már a vevő, rá vár itt kint." - magyarázta a Leanardo utca egy bontásra ítélt házának egyik utolsó lakója. Az udvari bográcsozás népszerű program volt még 2007 őszén is, alig néhány méterre a nagykörút mögött. "Összejött az egész család és mehetett a kaja. A bográcsozás hiányozni fog" - mondta egy férfi a Práter utcában. "Voltak gyümölcsfák is, nálunk három barackfa volt, ekkora szemeket zabáztunk, e!" - mutatta öklét egy asszony, akit a Nagytemplom utcából költöztettek ki nemrég. Egy bácsi házuk nyolc macskáját sajnálta, főleg a felesége miatt: "Veszi nekik a 150 forintos kajákat, mi meg száraz kenyeret eszünk" - nevetett. Bogrács, gyümölcs és macska nem mehet az újépítésű házakba, ahová a lakók többségét költöztetik. Viszont nem lesz szükség a műanyag hurkásdobozból fabrikált levélszekrényre sem, amit az egyik ház lakója büszkén mutatott, mint saját fejlesztését. "Csak jön a postás és beleteheti a levelet. Eredetileg hurka volt benne".

A levélszekrény hurkás dobozból készült

A többség örül, hogy szétrohadt lakásaikból újba költözhetnek. "Gyönyörű lesz, királyi palotába megyünk" - mondta az új szociális bérházról egy költözés előtt álló lakó. "Mit sajnáljak itt? A csóróságot?" - tette fel a kérdést egy másik bérlő a Leonardo utca 25-ben. "Esténként jönnek nyolcan-kilencen, fiatal gyerekek, ülnek a lépcsőházban és szipuznak. Ezt az újban biztos nem lehet majd." - remélt jobb közbiztonságot az újtól egy idősebb úr.

"Csak édesanyám emléke hiányzik majd, más nem"

"Augusztusban szóltak, januárban bontanak. Még nem tudjuk, hogy hová megyünk" - mondta néhány nappal karácsony előtt egy fiatal férfi a Práter utca 41 egyik földszinti lakása előtt. A környező házak nagy részét már lebontották. "Hármasával hívtak be minket a házból, hogy elmondják mi lesz. Még nem választottuk ki hová megyünk. Most már hamar dönteni kell, mert itt január végére semmi sem marad" - mondta a dermesztően hideg udvaron, egy szál rövid ujjúban, karját csak egy nagy kék tetoválás takarta. Évek óta bontanak a környéken. Több száz családot költöztetnek új otthonba. Mindenki a kerületben kap új lakást, aki bérlő volt önkormányzatit, aki pedig tulajdonos, öröklakást. A lakók választhatnak, lehet menni újépítésűbe és régibe is. Az új lakás akár nagyobb is lehet, mint az előző, az együtt lakó személyek számától is függ a négyzetméter. A költöztetéseket a Rév8 Zrt. intézi. A kerületi újjáépítést szervező vállalkozás nagyobb részt Józsefvárosé, 39 százaléka pedig Budapesté.

"A költöztetést is ők csinálják. Be kell szólni, hogy mikor van kocsi, nekünk csak be kell csomagolni. Még a bútorokat is oda teszik, ahová mondjuk." - mondta meghatottan egy idősebb hölgy, akit fél éven belül másodszor költöztet hamarosan a Rév8. Ő élete nagy részét a Nagytemplom utcában töltötte. A házat már lebontották, de a helyette kiválasztott Orczy úton épülő lakás még nem készült el. Így ideiglenesen a Leonardo - Práter utca sarkára költöztették, olyanok helyére, akiket innen már újba telepítettek. Néhány sarkon belül hatalmas cserélgetés folyik.

Az udvaron főtt a gulyás

Örült az új lakásnak az a Práter utcai férfi is, akinek WC-je és főzéshez használt rezsója egy légtérben van. A lakás előszobájának beugrójában van most a WC-csészéje, a Hosszú utcai új lakásában viszont külön fürdőszobája is lesz. "Édesanyám lakott itten, itt is halt meg, ez az emlék marad itt. Egyébként is jó volt itt, nem kötözködő ház. Összeszokott mindenki" - merengett emlékein, majd hozzátette, hogy szerinte már senkivel sem fog találkozni többet a ház lakói közül.

"Hármasával hívtak be"

Vannak, akik félnek az újtól. Főleg az amerikai konyhától, főleg az idősebb házaspárok. Az új házakban nem lehet a megszokott régi életet élni, ahol sokszor az asszony a konyhában, a férfi a szobában töltötte a nap jelentős részét. "Nem vagyok elégedett. Nincs válaszfal a konyha és a szoba között. Mi van ha a feleségem főz és valaki benyit az ajtón én pedig meztelenül vagyok az ágyon? Én elhiszem, hogy Amerikában ez a divat, de 72 évesen nehéz ehhez hozzászokni" - mondta egy úr a Leonardo 31-ben. Egy másik házban egy férfi azért háborgott, mert hiába kap földszinti lakásánál egy kicsivel nagyobb emeletit, ha az új helyen villanytűzhely lesz és nem gáz, padlószőnyeg és nem parketta, és a pincerészért 180 ezer forintot kellene fizetnie.

"Királyi palotába megyünk"

A környék lakói azért is várják a költöztetést, mert az elmúlt évek építkezései megviselték őket. Az egyik Leonardo utcai ház szomszédján üres most a telek. "Amikor bontották a szomszéd házat, az egyik emeleti lakónak véletlenül kiütötték a falát. Nekiment a gép, aztán kilyukadt a lakás oldala" - meséltek egy rémtörténetet. A nagy porra és az építési törmelékre mindenki sokat panaszkodott.

A tűzfal utolsó karácsonya

Viszont történt csoda is. Az egyik ház földszinti udvari lakásába 100 év után először sütött be a nap a szomszéd épület lebontása után. "Reggel felkelek, és mondom a kurvaéletbe, villanynál aludtam el? Aztán látom, hogy besüt a nap, azért van ilyen világos. Én 30 véve nem láttam reggel napsütést. 100 éves a ház, azóta nem volt itt nap. Már a végén sajnálom is hogy el kell innen mennünk."

Daru fénye csillan az alkony sötétjében