Volvó buszokat vesznek a Siemens kártérítéséből

2004.06.25. 12:06
A megegyezés szerint a Siemens-Kiepe konzorcium két részletben utalja át a BKV-nak a 2,5 milliárd forintos kártérítést, ami a nagykörúti villamosok késedelmes szállítása miatt jár a fővárosi közlekedési vállalatnak. A beérkező összeget nagy valószínűséggel újabb Volvo buszok vásárlására fordítják - tudta meg az Inforádió.
Az InfoRádió értesülései szerint hamarosan megérkezik a BKV-hoz a nagykörúti villamosok késedelme miatti kártérítési összeg első fele. A közlekedési cég az 1,2 milliárd forintos összegből Volvo buszokat vásárol.

1,2 milliárd forintos első részlet

A gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádió kérdésére megerősítette, hogy megegyezés szerint a Siemens-Kiepe konzorcium két részletben utalja át a BKV-nak a 2,5 milliárd forintos kártérítést. Atkári János hozzátette, hogy az első részlet, hozzávetőleg 1,2 milliárd forint hamarosan megérkezik, míg a pénz második felét jövőre kapja meg a tömegközlekedési cég. A politikus szerint a BKV arra fordítja a kártérítést, amire szüksége van.

Klikk a képre!
Az InfoRádió megkérdezte a BKV vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a beérkező összeget nagy valószínűséggel újabb buszok vásárlására fordítják. Aba Botond közölte, hogy elővásárlási joguk van 50 darab további csuklós Volvo buszra, amellyel a nyár végén élni fognak. Az összesen 2 milliárd forintba kerülő új buszok decemberben jelenhetnek meg a főváros útjain. Az első 50 darab Volvo busz, amelyet tavasszal vásárolt a BKV, most vizsgázik a forgalomban, mint a 2-es metró pótló járata.

Nagykörúti gondok

Mint arról beszámoltunk, megegyezés született a BKV és Siemens-Kiepe konzorcium között, hogy a nagykörúti villamosokat 2006 helyett 2007-re szállítják. A fővárosi közgyűlés csütörtökön szentesítette a megállapodást. A késedelem oka az, hogy a Combino típusú villamosokon szerkezeti hibákat fedeztek fel, ezért erősebb, de nehezebb vázzal kell építeni őket. A német cég a késedelem miatt 2 és fél milliárd forintos kártérítést fizet, a szerkezeti változtatás miatt pedig 6 milliárd forintot enged az eredetileg 41 milliárd forintos árból.