Szeptemberre kész az Erzsébet híd díszkivilágítása

2008.12.19. 17:41
A tervek szerint jövő szeptemberre készül el az Erzsébet híd japán segítséggel megvalósuló díszkivilágítása - jelentette be Sinicsi Nabekura, a szigetország magyarországi nagykövete pénteken Budapesten, azt követően hogy tárgyalt Göncz Kinga külügyminiszterrel.

A díszkivilágítás a tervek szerint jövő szeptemberre készül el és novemberben kapcsolhatják fel a fényeket. A munkálatokhoz Japán 120 millió forinttal, a fővárosi önkormányzat pedig 150 millió forinttal járul hozzá.

A terveket egy világhírű japán tervező, Isii Motoko készíti. Budapest hídjai közül most még csak a Lánchíd rendelkezik díszkivilágítással. Legközelebb a jelenleg felújítás alatt álló Szabadság híd kap díszkivilágítást. Sinicsi Nabekura erről azt követően beszélt, hogy Göncz Kinga külügyminiszterrel együttműködési megállapodást írt alá egy 2009-től induló japán önkéntes programról.

Göncz Kinga az aláírást követően hangsúlyozta: a magyar uniós csatlakozásig működő japán fejlesztési program (JOCV) folytatásaként kötötték most meg az önkéntes programról (J-CAT) szóló megállapodást. Az önkéntesek hét magyarországi iskolában tevékenykednek majd két évig.

Egyrészt nyelvet tanítanak, másrészt egyéb kulturális ismeretet is oktatnak majd, így például origamizni tanítják majd a diákokat - tette hozzá. A miniszter és a nagykövet kiemelte, hogy 2009 jubileumi év lesz a két ország kapcsolatában.

Az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán közötti kapcsolatfelvétel 140., illetve a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulóját ünnepli a két ország jövőre. Sinicsi Nabekura reményét fejezte ki, hogy a jövő évi programsorozat szorosabbra fűzi a japán-magyar kapcsolatokat.

A jubileumi év keretében számos kulturális programot terveznek. Egyebek mellett lesz japán nyelvi szónokverseny, de az érdeklődők megismerkedhetnek a japán teázási szokásokkal is.