Nemkívánatos szmájlik a budapesti jelzőlámpákon

2007.08.02. 08:03
Ha az üzemeltetőkön múlik, nem lesz hosszú életű a legújabb tréfás utcai művészeti megmozdulás. Forgalomirányító jelzőlámpákkal játszadozni veszélyes?

Újabb utcai művészeti - vagy éppen gerillamarketing - jelenségre lehetnek figyelmesek a budapesti autósok, de a járókelők is: tréfás kedvű ismeretlenek humanizálni kezdték a főváros egyes pontjain a közlekedési lámpákat, a középső, sárga jelzést mutató lámpabúrákra szemet és szájat ragasztottak, mosolyt csalva ezzel jó pár berendezésre, rendszeres időközönként felvillantva az acid house-ikont a kereszteződésekben.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Szmájli a Széna téren

A fővárosban több mint tízezer jelzőlámpa működik. A főváros megbízásából két cég üzemelteti a forgalomirányító berendezéseket, a Siemens Zrt. és a Vilati-Sbh Kft. a karbantartást is vállalta a fővárossal kötött szerződésben. Szövényi Katalin, a Vilati-Signalbau Huber Forgalomtechnika Kft. ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta, hogy nem találkoztak még a mosolygós jelzőlámpákkal, de szerinte közlekedésbiztonsági szempontból nem lenne jó, ha divattá válna a dolog.

Gábor Áron, Pasaréti sarok

Jámbor Béla, a Vilati-Sbh Kft. értékesítési vezetője szerint kifejezetten megengedhetetlen a jelzőlámpák ilyen átváltoztatása, sőt, bizonyos esetekben balesetveszélyes is lehet, ha például olyan lámpára kerül szem és száj, amin például más jelzés, nyíl vagy piktogram is van. A teli sárga lámpák esetében persze kisebb a kockázat, de Jámbor Béla szerint azokat is mihamarább meg kell tisztítani, és tesznek is lépéseket annak érdekében, hogy eltűnjenek az illegális szmájlik.

A Vilati-Sbh Kft. illetékesei hangsúlyozták, hogy ha valaki ilyen jelzőlámpát lát, akkor a Fővárosi Önkormányzat Közlekedési Ügyosztályán tehet bejelentést a hely pontos megjelölésével, és a lámpák fenntartója, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. forgalomtechnikai osztálya intézkedik a szem és száj eltávolításáról.

Fő utca

Egyes illetékesek szerint a jelenség mindenképp jogszabályba ütközik, hiszen egy KRESZ-ben meghatározott közlekedési jelzést másítják meg. A sárga jelzés mindig egy speciális helyzetre hívja fel a figyelmet, amiről elterelheti a figyelmet a mosolygós arc. Más vélekedés szerint közlekedéspszichológiailag pozitív hatása is lehet, türelemre és nyugalomra intheti a feszült autósokat.

Úgy tudjuk, hogy egyes helyekről már leradírozták a mosolyt a lámpákról.