Wapon vagy sms-sel lehet majd BKV-jegyet venni

2008.12.08. 09:26
Az sms BKV-jegy bevezetéséről tárgyalt a főpolgármesteri kabinet. A 499 forintos jeggyel hétközben egy órát, hétvégén és az éjszakai járatokon másfél órát lehetne utazni.

A jegy bevezetéséről a Közgyűlésnek külön jogszabályt kell alkotnia, a BKV ezután közbeszerzési pályázaton kereshet szolgáltató partnert, tájékoztatott Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

Az eddigi piaci tájékozódás alapján kétféle műszaki megoldás képzelhető el: az egyik sms-sel, a másik WAP-on keresztül tenné lehetővé a jegyvásárlást.

A két műszaki modell előnyeit és hátrányait mutatta be a kabinet előtt ismertetett előterjesztés. A kabinet mindkét megoldási javaslatot megvalósíthatónak tartja, és felkéri a BKV-t, hogy a közbeszerzési pályázat kiírásánál ezt vegye figyelembe.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) szóvivője, a BKV felügyelő-bizottságának a tagja szerint a mobiljegy túl drága lesz. Ha egy utas 60 percen keresztül nem vált legalább kétszer járatot, akkor nem éri meg megvenni, a papír alapú átszállójegy ugyanis csak 450 forint. Ráadásul az sms árát is hozzá kell adni az árához.

A mobiljegy ára külföldön

Bécsben a 90 perces SMS-jegy 2,2 euró, azaz 530 forint, a napijegy 4,2 euró. (A tervek szerint Budapesten a 60 perces kerülne 500 forintba.) Az SMS-jegy ára megegyezik a vezetőnél váltott jegy árával, ami Budapesten 350 forint most. Prágában az SMS-jegy 90 percre jó és 26 koronába, azaz 258 forintba kerül. Ez pontosan ugyanannyi, mint a rendes, átszállásra is használható jegy, azonban papíron az ugyanennyiért csak 75 percre jó. Helsinki Európa egyik legdrágább városa, ennek ellenére a jegy itt sem kerül többe, mint Budapesten. Egy rendes vonaljegy papíron, automatából és SMS-ben is 2 euró. A vezetőnél megváltva 2,2 euró. A jegy 60 percre jó.