Rendeletben tiltatná a sózást a Főkert

2008.01.13. 19:34
Rendeletben tiltaná meg a Főkert, hogy sózzák a járdákat. A cég vezetője szerint a legtöbb kárt az okozza, hogy a társasházak előtt egyre kevésbé lapátolják el a havat. A közös képviselők azzal védekeznek, hogy szárazon kell tartaniuk a járdát, a jelenlegi rendelet ugyanis ezt írja elő - számolt be az RTL Klub Híradója.

A Főkert szerint egy átlagos tél után másfél kiló só marad a fák gyökére körül. Számításaik szerint évente 4-500 fa pusztul ki csak Budapesten a sózás miatt. Évek óta próbálnak más megoldást kínálni a hótakarítóknak, a Fővárosi Önkormányzat viszont csak most állt melléjük.

A Főkert vezérigazgatója bazaltőrleményt ajánl. Ez nem olyan mint a só, de megtapad rajta az autó és a cipőtalp is. A közös képviselők egyesületének elnöke szerint viszont azért muszáj sózni, mert a járdákon a jelenlegi szabályok szerint nem lehet jég, és ezt csak a sóval lehet elérni.

A sózás nem azért történik, mert nem lapátolták el a havat, hanem mert nem lehet felszárítani a járdát. Ha csak egy pici hó rajta marad és kisüt a nap, akkor jégkéreg marad a sómentes járdán - mondta az RTL Klub Híradójának Fürjes Árpád, a Társasházi Közös Képviselők Egyesületének elnöke.

A sózás elleni rendelet elvileg már jövő télre megszülethet. Ausztriában, Svájcban, vagy a skandináv országokban például évtizedek óta kőőrleményt, homokot, forgácsot, vagy hasonlót használnak.