Kormányrendeletet módosítanának a szexpláza ellen

2005.04.19. 21:19
Határozati javaslatot fogadott el kedden a IX. kerületi önkormányzat, mivel nincsenek más eszközei, hogy a Lurdy Házba tervezett szexpláza megvalósulását megakadályozza. A képviselők azt akarják, hogy a szexipari üzletek és az iskolák, templomok között egy kilométer legyen a minimális távolság, amit egy hatályos kormányrendelet kétszáz méterben határoz meg.

Egyhangúlag megszavazta a IX. kerületi önkormányzat testülete kedden azt a határozati javaslatot, amely a Lurdy házban beígért szexpláza elleni tiltakozásuk egyetlen eszköze lehet, mondta az Indexnek Gegesy Ferenc, a kerület SZDSZ-es polgármestere.

Az önkormányzat a múlt heti sajtóhírekből értesült arról, hogy a Lurdy Házban úgynevezett szexpláza jönne létre. Az 5500 négyzetméteres szexipari szórakozoztató-központban minden erotikus szolgáltatás elérhető lenne, ami legális. A szexközpont mindent kínálna, ami alkalmas a vágyak felkeltésére, de csak azt. A plázában szexuális aktusra nem kerülhet sor, mert akkor már bűncselekményt követnének el. A Belügyminisztérium nem támasztott elvi kifogást a terv ellen, sőt a Népszabadság információi szerint úttörőnek minősítette a "türelmi zóna kijelölését nem igénylő, a prostitúcióhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, intézményeket komplex módon szemlélő" vállalkozás ötletét.

Kétszáz helyett ezer méter türelmi távolság

Mivel a pláza magántulajdon, az önkormányzat semmilyen kifogással nem élhet az ügyben, az elvi építési engedélyt ilyen szempontokhoz nem kötik. Így a kerület egyetlen lehetősége az maradt, hogy egy kormányrendelet megváltoztatásáért lobbizzon. Ez az 1997-ben kelt rendelet meghatározza, hogy a szexuális terméket árusító boltok legalább kétszáz méterre legyenek az alsó- és középfokú iskoláktól, illetve az egyházi intézményektől.

A polgármester által benyújtott és az önkormányzati testület által elfogadott határozati javaslat ezer méterben szabná meg a minimális távolságot, "ez megoldaná a problémát", mint Gegesy Ferenc mondta. A határozati javaslat előtt elfogadott állásfoglalásban "a kerület jó hírnevét rombolónak" nevezik a szexközpont ötletét. Felszólítják Lamperth Mónika belügyminisztert és Szili Katalin házelnököt, hogy saját hatáskörükben keressenek törvényes megoldást a helyzetre.

"Felháborítónak tartjuk, hogy Ferencváros 15 éves erőfeszítésével folytatott városmegújító és rehabilitációs munkájáért méltán kivívott hazai és nemzetközi elismerését és támogatását egy ilyen kétes hírnév váltsa fel" - írják az állásfoglalásban. Gegesy az Indexnek kiemelte a közelben nemrég létesült Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját, valamint a Lurdy házban működő okmányirodát és a földhivatal kirendeltségeit.

A kérdéses kormányrendelet megváltoztatásának ügyét a kerület két parlamenti képviselője, Kökény Mihály (MSZP) és Pál Tibor (MSZP) fogja képviselni a továbbiakban.