Bevásárlóközpont lehet a Stadionok metróállomás fölött

2008.11.12. 16:14
Egy, a BKV tulajdonában lévő ingatlan eladása ellen tiltakozik a közlekedési vállalat szakszervezeteinek egy része, írja a hirszerzo.hu. Az érdekképviseletek szerint a cég megszegte a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek közötti megállapodás egyik pontját, amely rögzíti, hogy december 15-ig nem lehet eladni a cég telephelyeit. A BKV belső vizsgálatot indított az ügyben.

A vaskerekes szakszervezetek hétfőn levélben fordultak a BKV vezérigazgatójához. Azt kifogásolják, hogy a vállalat augusztusban eladta a Hungária körút 46. alatti ingatlan egy részét. Ez az ingatlan a Stadionok metróállomás fölötti irodaház, amelyben a BKV mintegy 300 munkatársa dolgozik, s amely a hirszerzo.hu információi szerint az alapító okiratban központi telephelyként szerepel, tehát a szakszervezetek és a cégvezetés között korábban létrejött megállapodás lejártáig nem eladható.

Az érdekképviseletek levelükben a szóban forgó ingatlan tulajdoni lapjára hivatkoznak, eszerint a terület egy része augusztus végén került a Welt-Stadt Immobilien Ingatlanberuházó Kft. tulajdonába. A szakszervezetek nyolc napon belül várnak írásos tájékoztatást az ügyben, ellenkező esetben a hatóságokhoz fordulnak; az eredeti állapot visszaállítását, vagyis a bejegyzett tulajdonjog töröltetését akarják elérni.

A hirszerzo.hu úgy értesült, hogy a beruházó a BKV-irodaházat lebontaná, helyére többszintes bevásárló- és irodaközpontot építene. A beruházás miatt azonban egy időre valószínűleg le kellene állítani a Stadionok metrómegálló forgalmát. Ez azért is érdekes, mert az állomást a BKV nemrég újította fel, többek közt új lifteket épített be az épületbe, s ha azt bontják, nyilván a liftekhez, s más egyéb felújított részekhez is hozzá kellene nyúlni.

A Magyar Hírlap információi szerint a Szombathelyen bejegyzett WSI tulajdonosa egy ciprusi offshore cég, melynek ügyvezetője a Princess pékséget üzemeltető izraeli érdekeltségű társaságban tűnik fel. A Princess-hálózattal való üzlet lehetősége nem lenne idegen a BKV-tól, hiszen annak mind a tizenhat látványpéksége a budapesti metróvonalak állomásain található – az egyik a Stadionoknál.

A Magyar Hírlap szerint a WSI tulajdonosa a Limasszolban bejegyzett Top Imobile Limited, ügyvezetője Gag El Maikhael. A cégbírósági adatok szerint a Tel Aviv környéki tartózkodási hellyel rendelkező üzletember 1999-ben lett a Princess Pékséget működtető Isar 2000 Sütőipari, Gyártó Kft. ügyvezetője, mandátuma 2009 márciusáig tart.

A BKV részéről az Indexnek megerősítették, hogy belső vizsgálat indult az ügyben. A cég jogászai vizsgálják azt a 2006-ban kelt elővásárlási szerződést is, amely alapján az ingatlanberuházó hozzájutott az épülethez.

Gogolákné gigantikus mellei

A kép forrása.


A mostani Stadionok állomás az 50-es években már kapott két érdekes dzsámiszerű épületet. A képen látható kupolás épületeket azonban a metróalagút odaérkezésének idejére átalakították a jelenlegi formára. Szakértők feltevései szerint az átalakítás az új idők új szeleinek hatására történt, azaz az akkori kor követelményeinek inkább a jelenlegi változat felelt meg.