Sztrájkolnának a BKV-s járatritkítások ellen

2008.03.21. 15:35
A BKV dolgozóinak több mint egyharmadát tömörítő két buszos szakszervezet arra szólítja fel a fővárosi önkormányzat felelős döntéshozóit, hogy a paraméterkönyv, a menetrend, a járatritkítások kérdéseiben ne hozzanak olyan döntést, ami az utasok számára káros, vagy a cég dolgozóinak érdekeit sérti, illetve ami "kemény és határozott fellépésre" kényszeríti őket.

A Cinkotai Autóbusz Üzem szakszervezete és a Fürst Autóbusz Szakszervezet által jegyzett dokumentum utal arra, hogy a tervezett járatritkítások a cég alkalmazottait, szakmunkásait és a járművezetők jelenlegi létszámát is veszélyeztetik. Hangsúlyozzák, hogy a paraméterkönyv kapcsán felmerült járatritkítás olyan súlyos kérdés, amely a BKV dolgozói között "mélységes felháborodást váltott és vált ki". A szakszervezetek leszögezik, hogy minden eszközzel meg kívánják akadályozni a minden szakmai alapot nélkülöző döntéseket.

A pesti cinkotai és a budai Fürst buszos szakszervezetek emlékeztetnek arra, hogy már tavaly tiltakoztak az indokolatlan járatritkítások ellen. Felidézik, hogy figyelmeztető sztrájkjuk eredményeként a cégvezetés egyebek közt kötelezettséget vállalt arra, hogy a paraméterkönyv esetleges változtatásával kapcsolatban "minden lényeges információt átad a szakszervezetek részére".

Mivel a cégvezetés vállalásából semmit nem teljesített, ezért a két szakszervezet egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel és a BKV megbízott vezérigazgatójával. Kezdeményezésükre semmilyen választ nem kaptak, miközben ismereteik szerint a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a paraméterkönyvről - jegyezte meg Nemes Gábor, a cinkotai közlekedési szakszervezet elnöke az MTI kérdésére.

A februári üzemi tanácsi választások kapcsán 32 százalékos reprezentativitást elért szakszervezeti együttműködés képviselője elmondta azt is, hogy nem egyeztettek a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) által április 7-re kilátásba helyezett sztrájkról.

Sajtóértesülések szerint a VTDSZSZ április 7-én üzemkezdettől délután egy óráig hirdetett sztrájkot a 10 százalékos járatritkítási tervek ellen tiltakozva, gazdasági és szociális jogaik védelme érdekében.

A VTDSZSZ reprezentativitása februárban 44 százalékra esett vissza a csaknem 13 ezer fős cégnél. A VTDSZSZ és néhány más szakszervezet, így a cinkotai között tavaly megromlott a viszony, mikor a VTDSZSZ szorgalmazására az érdekképviseletek többsége gyorsan elfogadta a cégvezetés béremelési ajánlatát, amelyről néhány szervezet még tárgyalni kívánt.

Nemes Gábor, aki a BKV felügyelőbizottságának is tagja, közölte: ha egyetértenek majd a VTDSZSZ sztrájkfelhívásával, akkor nem csatlakozni akarnak ahhoz, hanem együttműködni kívánnak ebben az ügyben, nehogy ismét az a helyzet alakuljon ki, mint a bértárgyalásoknál.

A BKV sajtóirodája az MTI-hez pénteken délután eljuttatott közleményében tudatja, hogy a cégvezetés nem kapott még semmilyen értesítést a VTDSZSZ által április 7-re meghirdetett sztrájkról.

Jelzik, hogy amint hivatalos értesítést kapnak, tárgyalásokat kezdeményeznek, s azokon megegyezésre törekszenek majd, nem céljuk ugyanis, hogy sztrájkhelyzet alakuljon ki. Közlik azt is, hogy egy sztrájk esetén minden törvényes lehetőséget megragadnak, hogy az utasok számára biztosítsák az elégséges szolgáltatást.