Pénzkidobás a BKV-stratégiára kiírt pályázat

2008.07.28. 13:01
Többek szerint felesleges pénzkidobás a BKV finanszírozási stratégiájára most kiírt pályázat. A 250 millió forintos tender feladatán a cégmenedzsment és a szakszervezet is dolgozik. Sőt a főváros és a szakminisztérium most készíti elő az erről szóló jogszabályt. Ezek előre felülírják a még el sem készülő tanulmány megállapításait. A főváros szerint nem pazarlás és nem felesleges a pályázat.

Felesleges kidobni ennyi pénzt arra, hogy valaki megmondja: a BKV rosszul működik, mondta az Indexnek Vitézy Dávid, a közlekedési cég felügyelő bizottságának a tagja arra reagálva, hogy a fővárosi önkormányzat, mint a BKV tulajdonosa, pályázatot írt ki a társaság hosszú távú működési és finanszírozási stratégiájának kialakítására.

Dancs Gábor, a fővárosi önkormányzat közösségi közlekedési tanácsnoka szerint azért kell a pályázatot kiírni, mert a BKV-nak hitelt nyújtó Európai Beruházási Bank kíváncsi arra, hogy Budapestnek milyen hosszútávú tervei vannak a társasággal, és a tendert az egyik hitelszerződésben vállalt kötelezettség alapján írta ki a főváros. A pályázat egyébként egyszer januárban már megjelent, akkor azonban eredménytelen lett.

Vitézy Dávid szerint nincs kikötve a hitelszerződésben, hogy az átvilágítást 250 millió vagy 2,5 millió forintért kell elvégeztetni, ezért szerinte ezzel valaki ismét jól fog járni. Hozzátette, hogy 250 millió forintból másfél kilométer villamospályát fel lehetne újítani.

A BKV-nál is rosszul időzítettnek tartják a pályázat kiírását, hiszen mire a győztes cég elkészíti a tanulmányát, a BKV-t már kötni fogja egyrészt a szakszervezetekkel kötött hosszú távú megállapodás, másrészt az a finanszírozásról szóló jogszabály, amin a főváros és a szakminisztérium jelenleg munkálkodnak. A győztes cég tehát egyfelől méregdrágán, másfelől elképzelhető, hogy teljesen feleslegesen dolgozik majd.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent ajánlati felhívás szerint az tehet ajánlatot, aki az elmúlt három évben "legalább 500 ezer fő népességű nagyvárosok integrált tömegközlekedési közszolgáltató vállalatai, illetve az integrált tömegközlekedési közszolgáltatás megrendelői részére nyújtott, a kiírt közbeszerzés tárgyával azonos stratégiai tanácsadási szolgáltatást."

Az ajánlattevő vállalkozásnak az elmúlt 3 évben a stratégiai tanácsadás során teljes munkaidőben foglalkoztatott létszámának el kellett érnie a 25 főt. Az ajánlattételi határidő ez év szeptember 5.

A főváros szerint nem pazarlás és nem felesleges a pályázat

A Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályának közleménye szerint Budapest az EIB-vel 2006-ban kötött hitelszerződést az M2 járműcserére vonatkozóan. Ez a hitelszerződés előírja, hogy az önkormányzat köteles tanulmányt kidolgoztatni a BKV hosszú távú stratégiájáról. A közbeszerzési eljárásban egy olyan független nemzetközi tanácsadó cég kiválasztása szükséges, amely a tömegközlekedés vizsgálata, irányítása és átalakítása területén megszerzett- és igazolt tapasztalatokkal rendelkezik. Nemzetközi tapasztalat szerint egy ilyen mélységű és átfogó tanulmány értéke közel 1 millió euró, vagyis 2007-es árfolyamon mintegy 250 millió Ft. A tanulmánynak tartalmazni kell Budapest és vonzáskörzete hosszú távú tömegközlekedési stratégiájának lehetőségeit, különös hangsúlyt fordítva többek között a szolgáltatás működtetésének vizsgálatára, a tömegközlekedés fenntartható finanszírozására, valós tapasztalatokon alapuló átalakítási változatokra. A tanulmány célja egy olyan döntéselőkészítő anyag, amely magában foglalja a stratégiai, intézményi és jogalkotási javaslatokat a főbb érintettek véleményének figyelembevételével. Czuk Dóra szóvivő szerint Vitézy Dávid ismét csúsztat, vagy nem olvasta a pályázati kiírást, ugyanis azt előre még senki nem tudhatja, hogy pontosan mennyibe kerül majd a stratégia kidolgozása. Ezt csak a pályázat érvényes és eredményes lezárása után lehet csak megmondani.