A zöldek akciója nem illik a városképbe

2007.09.10. 15:49
A szelektív hulladékgyűjtésről szóló civil kampánysorozat bemutatói zavarják a városképet, és túl forgalmas helyszínekre tervezték azokat, ezért az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés kénytelen plázákban folytatni az akciókat. Az aktivisták egy turmixgéppel mutatják be az italos kartonok újrahasznosítását.

Egyelőre nem tervez több köztéri akciót az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, a főváros ugyanis nem adott rá engedélyt. Az önkormányzat azt mondja, az egyesület bemutatói nem illenek a városképbe, és egyébként is, túl forgalmas helyszíneket választanak. Az egyesület ezért a plázákban kénytelen folytatni kampányát, a bevásárlóközpontok ugyanis ingyen helyet biztosítanak nekik.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szeptember 5. óta minden délután a város egy-egy forgalmas pontján, például a Westend City Center előtt, illetve a Gyöngyösi úti bevásárlóközpontnál népszerűsítette a szelektív hulladékgyűjtést. Az aktivisták egy egyszerű turmixgép segítségével mutatták be az érdeklődőknek az italos kartonok újrahasznosítását. A tejes és üdítős dobozok háromnegyede papírból van, amit egy kis víz segítségével 2-3 perc alatt el lehet választani a műanyag és alumínium alkotóelemektől. A gyári eljárást reprodukáló módszer a valós cáfolata azoknak a vádaknak, amelyek szerint az italos karton hulladék feldolgozása megoldhatatlanul bonyolult és drága, fogalmazott Baka Éva, az IKSZ Egyesülés ügyvezetője.

A civilek felvilágosító kampánya eredetileg szeptember 20-ig tartott volna, a hétvégék kivételével három héten át összesen hét térre mentek volna ki. Az esős idő beköszöntével talán jobb is, hogy csak a bevásárlóközpontokban kapott helyet az egyesület, mondta Baka Éva.

Itthon az üdítős, tejes dobozok mindössze 6-7 százalékát válogatják külön az emberek, pedig csaknem 5 millió magyar tehetné meg, hogy szelektíven gyűjtse azokat. A gyűjtőszigeteken a papírral együtt különítik el őket, a kék színű konténerekben. Németországban vagy Ausztriában 65 százalék az arány, ezekben az országokban már régóta működik a szelektív hulladékgyűjtés.