Egyre fullasztóbb a pesti levegő

2008.11.06. 17:20
Két egymást követő napon át meghaladta a budapesti Teleki téren a szálló por koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket, és a légköri viszonyok továbbra sem kedvezőek. Szmogriadót egyelőre nem kell elrendelni.

A fővárosi légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek adatai alapján a szálló por koncentrációja a Teleki téren két egymást napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami 75 mikrogamm/köbméter. November 4-én 78, november 5-én pedig 96 mikrogamm/köbmétert mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a légköri viszonyok továbbra sem kedveznek a levegőminőség javulásának.

A főpolgármesteri hivatal ezért felkéri a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák a kétütemű benzinmotorral és dízelmotorral működő járművek, valamint a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. A szilárd- és olajtüzelésű erőművek üzemeltetőitől azt várják, hogy önkéntes intézkedéssel 25 százalékkal csökkentsék kibocsátásukat. Ezen kívül Budapest egész területén tilos a nyílt téri égetés.

Október 25-től lépett életbe a környezetvédelmi, az egészségügyi, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közös rendelete, amely új, az eddigieknél szigorúbb határértékeket állapított meg a szálló por esetében. Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket, azaz a 100 mikrogramm/köbmétert is eléri két egymást követő napon át, és a meterológiai helyzet a harmadik napon sem javul, úgy szmogriadót kell elrendelni Budapesten. Ebben az esetben korlátozhatják az ipari üzemek termelését, valamint a közlekedést.

A jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A kötelezően figyelt anyagokat és azok határértékeit miniszteri rendelet rögzíti a környezetvédelmi törvény szerint. Az új rendelettel az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon vannak érvényben a legszigorúbb levegőtisztasági határértékek.

A szálló por koncentrációjának növekedése jellemzően az őszi-téli meteorológiai helyzet és a közlekedési eredetű terhelés együttes következménye, de a kialakulásához hozzájárul a különböző építkezések hosszabb átmeneti hatása is, továbbá globális hatások is befolyásolhatják.

Ilyenkor többen fordulnak orvoshoz asztma és krónikus légcsőhurut miatt, nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, és csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Elsősorban a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, gyermekek és időskorúak, illetve dohányosok vannak veszélyben. A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak azt tanácsolják: kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, illetve a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.