Tereprendezés és kiszellőztetés a feladatom

2008.12.29. 20:57
2012 előtt biztosan nem utazhatunk a 4-es metróval, mondja Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. A politikus az utóbbi évben a fővárosi ügyekről rendszeresen beszélt Orbán Viktorral, és az eddig mindig elfogadta az álláspontját. Ha hivatalos főpolgármester-jelölt lesz 2010-ben, legszívesebben Demszky Gáboron venne revansot.
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Kinek kedvezett leginkább az elmúlt év Budapesten, kinek nem?

Talán a legjobban azoknak kedvezett, akik még 1990 előtt elmentek innen. Én nem panaszkodom, hiszen megszületett a harmadik unokám, és ez az évet pozitívvá teszi. Nem beszélve arról, hogy a rendszerváltozás utáni egyik legnagyobb politikai siker a tavaszi három igenes népszavazás volt. Kinek nem? Úgy gondolom, hogy a nyögvenyelősen összehozott állami költségvetés, a már említett népszavazási siker és a főváros titkolni való költségvetési koncepciója alapján a hatalom jelenlegi birtokosainak, az ország és a város vezetőinek mindenesetre mérsékelten sikeres évük volt.

Melyik volt a legfelháborítóbb közgyűlési döntés idén?

A legfelháborítóbbnak inkább egy jelenséget neveznék. Ugyanis törékeny a koalíciós többség, és akárhányszor előfordul, hogy az erőltetett akarat nem tud érvényesülni, a koalíciós pártok képesek akár többször is, akár még ugyanazon az ülésen visszahozni egy napirendet. Azt hiszem, hogy ez a stílus a törvény szellemével és a demokráciával is ellenkezik. A legnagyobb jelentőségű döntésnek azt tartom, hogy az ellenzék az alapjaiban elhibázott metródöntést 2006 nyara óta támogatja. Ezt a beruházást már nem lehet leállítani, az hihetetlen károkat okozna a városnak.

Mit tippel, mikor lesz kész a 4-es metró?

Legjobb esetben 2012 derekán utazhatnak rajta az utasok. 2012-nél előbb biztosan nem.

Ha már az előbb a stílusról volt szó, ön sokak szerint új stílust vitt a közgyűlésbe: gyakori jelzője az arcpirító; Demszky Gábort mosolygó macskához hasonlította, aki megette a kanárit; de előfordult a bohócok gyülekezete kifejezés is. Mennyire tudatos ez a szóhasználat?

Arra mindig vigyázok, hogy a miniszterelnök őszödi beszédének parnasszusi magasságaiba ne emelkedjek. Ellenben a fővárosban rendkívül szokatlan az őszinte szó. Kitapintható a mellébeszélés, a körmönfont, nyakatekert fogalmazás, amivel igyekeznek a lényeget megkerülni. Nem gondolnám, hogy minden irodalmi műveltségnek híján vagyok, de szeretnék ezen a fővárosi szokáson változtatni, és szeretem, ha a tudósításokból a fővárosiak megértik a lényeget a külvárosi kocsmákban ugyanúgy, mint a belvárosi szalonokban.

tarlos03

Nemrég az egyik közgyűlésen egy nagyobb vitában Steiner Pál szocialista frakcióvezető konkrétan kocsmai stílusnak nevezte ezt a modort.

Minden alap nélkül, mert amiket idézett, abban sem fedezhető fel a kocsmai stílus. Ha megnézi a közvélemény-kutatási eredményeket, a szocialistáknak van okuk aggódni, úgyhogy ők ilyen szánalmas és nevetséges próbálkozásokkal igyekeznek támadási felületet találni.

Volt egy olyan válasza is, hogy inkább a kocsmai stílussal azonosul, mint velük. Szokott egyébként kocsmába, vendéglőbe járni?

Nem vagyok egy kocsmába járó típus, fiatal koromban jól ismertem a külvárosi kocsmákat, de elmúltam húsz éves. Az utóbbi húsz évben nagyon keveset járok vendéglőbe is.

Ha veszekszik a koalíció, melyik frakciót szokta támogatni inkább a Fidesz?

Ezt így nem számoltam, de azt tudom, hogy az utóbbi két-három ülésen tizenhat stratégiai ügyben tudtuk támogatni a koalíciót. Általánosságban el lehet mondani, hogy az MSZP-nek van egy olyan vonulata, egy pragmatikus, szemléletében bizonyos nemzeti minimumot rejtő vonulata, amivel én együtt tudok működni. A jelenlegi SZDSZ-ben sokkal kevésbé fedezek fel ilyet.

Az együttműködés a ciklus elején varázsszó volt, mindenki hajtogatta. Mi lett belőle?

Két éven keresztül feszült volt a viszonyunk a főpolgármesterrel, de ez az utóbbi időben oldódott. A feszült viszony egyik oka a nagyon szoros választási eredmény volt. A másik oka, hogy Demszky Gábor mást mondott az együttműködésről a nyilvánosság előtt, és mást nekem négyszemközt.

tarlos02

Miért, mit mondott?

Négyszemközt közölte velem, hogy itt nekem semmi hatalmam nem lesz, amit akar, azt megcsinálja, akár velünk, akár nélkülünk. Ezek után pofátlanságnak tartom, hogy két napra rá azt nyilatkozza, hogy együttműködés kell a fővárosban. Úgy veszem észre, az jelenti neki az együttműködést, ha őt valaki támogatja.

Hányszor beszéltek azóta személyesen?

Az utóbbi három hónapban nyolcszor-tízszer biztos beszéltünk egymással. Ez annyi, mint a megelőző két évben együttvéve.

Egyet tudtak érteni vagy inkább csak vitáztak?

Az utóbbi időben nem volt személyes vitánk. Hozzáteszem, hogy mögötte azért mégis van öt megnyert választás, húszéves politikai múlt, szemben azokkal, akik a környezetében vannak, és nem hoznak semmi hasznot a városnak, csak a szájuk nagy.

Például?

Nem kívánok senkit megnevezni.

Milyen gyakran beszél Orbán Viktorral, és mennyire téma a főváros?

Erről is olykor lábra kapnak legendák, amit önbizalom-fejlesztő gyakorlatnak nevezhetünk egyesek részéről. Viszonylag gyakran, körülbelül hetente beszélünk a Fidesz elnökével, állandó meghívottja vagyok az elnökségi üléseknek lassan egy éve. Orbán Viktor megállapodásunk minden pontját pontosan betartotta idáig. Sohasem adott nekem direkt utasításokat, ígéretének megfelelően Budapest önkormányzati szférájában szabad kezet adott, és ezt a mai napig be is tartotta.

tarlos04

Szokott lenni valamilyen központi álláspont a Fidesz felső vezetése részéről budapesti ügyekben, vagy elfogadják azt, amit ön mond?

Egyetlen eset volt, amikor vita alakult ki az elnökségi ülésen, a Főgáz-részvények eladásával kapcsolatos népszavazással összefüggésben. Elmondtam akkor, hogy a közvélemény előtt a mai fejlesztésmániás világban rendkívül zavaros képet lehetett volna az egész ügyről festeni, és helyi népszavazásról lévén szó, jó hétszázezer embert kellett volna az urnák elé citálni nem sokkal az uniós választások előtt. Figyelembe véve, hogy a főpolgármester-választásra mozdult meg 750 ezer ember Budapesten, ennek a népszavazásnak az érvénytelensége majdhogynem garantálható lett volna. Orbán Viktor akceptálta az álláspontomat.

A napokban felkavarta a közvéleményt Kocsis István BKV-vezérigazgató szolgálatiluxuskocsi-ügye. Ön is nyilatkozott, hogy ha nem adja vissza az igazgató az autót, elveszti az ellenzék támogatását. Ön mivel jár munkába?

Én egy Kia márkájú dél-koreai autóval járok.

Szolgálati vagy saját?

Nem a saját autóm. Ami az ügyet illeti, inkább az üzenetértéke volt rossz, Kocsis Istvánt mi szakmailag alkalmas embernek tartjuk. Sokkal nagyobb baj, hogy a BKV a 85 milliárdos adósságállományán túl nem képes ledolgozni az éves deficitjeit. Ha a BKV nem fővárosi tulajdonban levő cég lenne, és nem közszolgáltatást bonyolítana, akkor ezt a céget már rég felszámolták volna.

Szokott BKV-val járni?

Metróval és HÉV-vel főleg.

Memóriagyakorlatként: mennyibe kerül egy bérlet?

Nekem van bérletem, mint önkormányzati képviselőnek ez egy juttatás, más juttatást nem is kapok a fővárostól. Ez egy éves bérlet. Egyébként most változnak a díjak. Legutóbb leszavaztuk a javaslatot.

tarlos05

A főváros vezetése most az uniós támogatásra váró nagy projektekre és azok önrészének előteremtésére koncentrál (metró, szennyvíztisztító). Lesz ezekre pénz?

Most a városvezetésnek semmi sem drága. Az uniós pénzzel misztifikálnak, de ha nem volna ez sem, akkor ez a város gyakorlatilag azonnal összedőlne. Kétségbeesetten tolják a kölcsönök kifizetéseit 2010 utánra. Nem tudni, hogy a metróra, a szennyvíztisztítóra kap-e a város pénzt, tehát itt még borzasztó helyzet állhat elő, akár 2010-re.

Hogyha ilyen borúsak a főváros gazdasági kilátásai, hányszor gondolja meg, hogy indul-e 2010-ben a főpolgármester-választáson?

Egyrészt a hivatalos nevezés még hátra van. De én nem azért indultam korábban sem, hogy jól érezzem magam. A városban rendetlenség van minden értelemben. Nem tartom sem megalázónak, sem lealacsonyítónak azt a feladatot, amit úgy nevezhetek, hogy tereprendezés és kiszellőztetés. Ez lesz az én feladatom, és ha minden elképzelés valóra válik, majd egy vagy két ciklus után valaki, aki nálam fiatalabb, megváltozott légkörben és egy, a jelenleginél talán stabilabb helyzetben kezdhet látványos építkezést.

Ha ön lesz a jelölt 2010-ben, milyen ellenfelekre számít?

Nekem az az álmom, hogy Demszky Gábor legyen az ellenfelem. A nehézsúlyú ökölvívásban a szoros eredmény után van reváns. Már csak azért is, mert az MSZP-ben nem látok olyat, aki kinőtte volna magát erre a feladatra.