Schmitt: 'Tarlós úr egy nagyszerű jelölt lesz'

2006.06.17. 15:27
Kedden derülhet ki, hogy Tarlós István III. kerületi független polgármester lesz-e a Fidesz főpolgármester-jelöltje - mondta a Fidesz szombati választmány ülése után Varga Mihály alelnök. A Fidesz nem tart előválasztást Miskolc, Szeged, és Pécs fideszes szervezeteiben, mert erre már nem lesz idő. A fővárosban csak az I. kerületben látszik eldőlni, hogy újra Nagy Gábor Tamás indulhat a polgármesteri posztért.

"Kedden felszállhat a fehér füst" – mondta Tarlós István főpolgármester-jelöltségével kapcsolatban a Fidesz szombati választmány üléséről távozó Varga Mihály alelnök

Óbuda független polgármestere korábban jelezte, hogy feltételekkel vállalja el a posztot, és jövő hét elejére tárgyalást kezdeményez Orbán Viktor pártelnökkel az ügyben.

Varga Mihály elmondta: Tarlós Istvánnal szakmai egyeztetés kezdődik arról, hogy milyen várospolitikai elképzeléseket kíván megvalósítani, s ezek hogyan harmonizálnak a Fidesz elképzeléseivel. Varga kérdésre válaszolva hozzátette: nem merült fel kifogás a jelölt személyével szemben.

Schmitt Pál alelnök, európai parlamenti képviselő az ülés után azt mondta: ha Orbán Viktor és Tarlós István a keddi tanácskozáson megállapodnak, akkor "Tarlós úr egy nagyszerű jelölt lesz".

A megyei és a fővárosi listákat várhatóan a választmány jövő szombati ülésen véglegesítik és fogadják el – közölte Varga Mihály.

Arra a kérdésre, hogy megtartják-e az Orbán Viktor által javasolt előválasztásokat Miskolc, Szeged, és Pécs fideszes szervezeteiben, az alelnök azt mondta: mivel a köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra kívánja kiírni a választást, az előválasztásokba nem lenne értelme belekezdeni.

Mint mondta, az előválasztáshoz előkampányt is csatlakoztatni akartak, azonban a konzultációk alapján erre már nem lesz idő. Így - "hacsak valami földindulás nem történik" - a három nagyvárosban azok lesznek a polgármester-jelöltek, akiket a helyi szervezet javasol - tette hozzá.

Csak az I. kerületben van előrelépés?

Az Index információi szerint az országoss választmányban tovább folytatódtak a budapesti kerületi és fővárosi viták, ezért nem sikerült megegyezésre jutniuk a döntéshozóknak. Egyedül az I. kerületben tűnik valószínűnek, hogy mégiscsak Nagy Gábor Tamás eddigi polgármester indulhat újra a biztos jobboldali befutónak számító helyen.

Ugyanakkor információink szerint tovább folyhat a vita a VII. kerületben, Erzsébetvárosban és a XIII. kerületben, Angyalföldön.

Mint ismeretes, a VII. kerületi Fidesz-tagság nemrégiben leszavazta a Deutsch-Für Tamás nevével fémjelzett kompenzációs listát, ám a párt fővárosi választási előkészítő bizottsága egyhangúlag támogatta az egykori fideszes sportminisztert. Az országos döntéshozók várhatóan csak a jövő héten határoznak az ügyben.

Angyalföldön szintén a helyi szervezet tagjai szólaltak fel a választókerületi elnökök, Kosztolányi Dénes és Rétvári Bence ellen. Nyílt levelet is írtak, ebben negyven fideszes azért lobbizik, hogy mégiscsak Weszelovszky Zoltán lehessen a polgármesterjelöltjük. (Weszelovszkynak egyébként nem sok esélye van Tóth József MSZP-s polgármesterrel szemben, akit az idei országgyűlési választásokon biztosan juttattak a szavazók a parlamentbe.)