A minőség javulását várják a fix tarifától

2004.10.22. 14:53
Megszüntetné az árversenyt a budapesti taxispiacon a fővárosi önkormányzat. A parlament felhatalmazásával az önkormányzat szakbizottsága már a fix tarifa bevezetésén dolgozik. A lépéstől a szolgáltatás minőségének javulását remélik.
Fix árakat szabhat meg a taxivállalatoknak a budapesti városvezetés a parlament döntése alapján, jelentette az Info Rádió. Jövőre már nem az árak, hanem a szolgáltatás színvonala lesz a meghatározó a budapesti személyszállítási piacon, véli Rusznák Imre, a fővárosi önkormányzat szakbizottságának elnöke.

Minőségi verseny

"Évek óta kezdeményezői voltunk a módosításnak, remélem, hogy a főváros minél hamarabb meg is teszi ezt a lépést", mondta el Rusznák az Info Rádiónak. A bizottsági elnök szerint a jövő év első negyedévéig megszülethet a döntés a fix tarifákról. Ezt megelőzően a taxis szervezetekkel és a szakmai hatóságokkal is egyeztetéseket kell folytatni.

A főváros eddig is szabályozta a taxiszolgáltatások árait, de nem mindenkire kötelező fix tarifát, hanem maximum árat szabtak meg. Rusznák azt reméli, hogy a fix tarifa miatt a taxisok ezentúl a szolgáltatás minőségének javításával versenyeznek majd.

Illúzió

Azt azonban még a "mindig kompromisszumra törekvő" Rusznák is elismeri, hogy a fix tarifa mértékének meghatározása nehézségeket okozhat. Budapesten ötezernél is több taxis dolgozik, "illúzió, hogy mindenki egyetértsen mindennel". A cél egy többségnek megfelelő ár megtalálása és egy korrekt, tisztességes rendszer kiépítése, mondta a bizottsági elnök.