Járdástul elkerítettek egy utcát Terézvárosban

2005.09.02. 13:07
Elképzelhetőnek tartja-e ön, hogy valaki a belvárosban az úttestből egy jókora darabot elkerít, amihez a kerületi önkormányzatnak egy rossz szava sincs? Ez történt az Andrássy út legfrekventáltabb helyén, az Operaház mellett.

A Fővárosi Közterület-fentartó Rt. nem tartja indokoltnak és betarthatónak a várakozóhelyek számának csökkentését, és javasolja a parkolási rend fenntartását azon a területen, amelyet a közelmúltban egy vállalkozó lekerített. Úgy tudjuk, hogy a kerület semmilyen engedélyt nem adott arra, hogy a Dalszínház utca egyik szakaszának csaknem kétharmadát elzárják a forgalom elől, de Fürst György alpolgármester szerint erre nincs is szükség.


A nemrégen felújított Andrássy út 20. szám alatti ház földszintjén kávézót alakítanak ki. A vállalkozó, Kóczé Zoltán megbízásából félméteres tüskékkel kerítettek el száz négyzetméternyi járdát és úttestet közvetlenül az Operaház mellett. Fürst György szerint nincs is szó elkerítésről, hiszen a gyalogosok továbbra is átjárhatnak a területen.

Sétálóutca 1.0

Az alpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy már régóta tervezik az opera környékének átalakítását. A környéket egyszer majd sétálóutcává fejlesztik, az elkerített részen pedig megnyilhat a kávézó terasza.

A terület átalakítását az önkormányzat a vállalkozóval közösen kezdeményezte, mondta Fürst, aki szerint ehhez egyedül a fővárostól kell beszerezni az engedélyt. A fővárosi önkormányzatnál ezzel szemben azt állították, hogy az Andrássy út ezen része kerülethatáron belül található, így kizárólagosan a VI. kerületi önkormányzat rendelkezhet felette.

Az igaz ugyanakkor, hogy - hat hónapos időtartamra - a területre nemrégen forgalomtechnikai kezelői hozzájárulást adtak, mondta az Indexnek Czuk Dorottya, a főváros sajtófőnöke, aki hozzátette, a hozzájárulás nem jogosít fel senkit sem arra, hogy bármit is elkerítsen, ahhoz a kerület engedélyére van szükség.

Eltekint a bevételtől

Noha a vállalkozó terveinek gördülékenységét nem ez segíti elő, de a terézvárosi képviselőtestület tagjai előtt közismert, hogy Fürst baráti kapcsolatokat ápol Kóczé Zoltánnal. Az erre vonatkozó kérdésünkre Fürst annyit jegyzett meg, hogy a kerületben mindenkivel jóban van, aki "a Terézvárosért tenni akar".

Az alpolgármester "lazaságát" viszont erősen kritizálja Terézváros másik alpolgármeste, Rabin László, aki egyszerűen csodálja, hogy Fürst milyen könnyedén lemond a kerület bevételének például a parkolóhelyek számának csökkenéséből adódó részéről. Szerinte a "történet gengsztersége" abban is kimutatható, hogy az önkormányzat adta be a fővároshoz a kérvényt.

Nem adnának engedélyt

Rabin úgy tudja, hogy a vállalkozó már korábban kapcsolatba lépett a kerülettel, de engedélyre nem volt esélye. Rabin biztos benne, hogy a kerületi főépítész semmi esetre sem adott volna engedélyt az elkerítésre.

A lakókat sem kérdezték meg a dologról. Igaz, az ő véleményüket akkkor sem kérték ki, amikor a ház felújításának tavaly nyári befejezése után fél éven keresztül még egy hatalmas reklám molinó takarta el a társasház Operaház felőli részét, és amely a városban elterjedt gyakorlattól eltérően nem a lakók, hanem a már emlegetett vállalkozás bevételeit gyarapította.

Rabin szerint a környék megújításának projektjét egyben kellene kivitelezni, nem pedig így, több részletben. Így gondolja az Andrássy úttal párhuzamos Révay utcában lévő Opera Hotel tulajdonosa is, aki több felháborodott levelet is írt a kerületnek, mert az elkerítés miatt a vengdégeit szállító buszok már nem tudnak ráfordulni a Dalszínház utcára.

Megkerestük Kóczé Zoltánt is, aki eddig nem reagált kérdéseinkre.