Dugófigyelő rendszert indítottak be Újbudán

2006.09.02. 19:34
Magyarországon először Dél-Budán, a XI. kerületben vezették be a webkamerás forgalomfigyelő rendszert. Az Újbudai Dugóhúzót szombaton indította be Molnár Gyula polgármester.

Választási kampány van, nem véletlen, hogy Molnár Gyula, a XI. kerület, vagyis Újbuda szocialista polgármestere éppen mostanra valósította meg saját ötletét, ami az osztrák sípályákról szóló tévéfelvételek nézegetése közben jutott eszébe.

Az első Magyarországon

Magyarországon elsőként ugyanis itt, a XI. kerületben épített ki az önkormányzat egy dugófigyelő rendszert, amely webkamerákkal követi Újbuda 10 legforgalmasabb pontjának forgalmát. Az Újbudai Dugóhúzó elnevezés már nem Molnár ötlete volt, ez is kiderült a szombati sajtótájékoztatón.

Molnár szombat délután indította el - a kelleténél néhánnyal több - gombnyomással a projektet, de végül sikerült a bemutatón is nyomon követni az újbudai forgalmat. Mindez azt jelenti, hogy az Újbuda Tv képújságától kezdve az interneten az önkormányzat honlapján át az Újbudai Dugóhúzó weboldaláig több helyen is látható lesz a térfigyelő rendszer.

Nem sértenek személyiségi jogot

A polgármester munkatársai és a sajtótájékoztatón megjelent XI. kerületi rendőrtiszt egyaránt hangsúlyozták, hogy a kamerák olyan felbontású képet adnak, ami a tévé számára éppen jó, de rendszámok és személyek azonosítására már nem alkalmas. Így személyiségi jogot nem sértenek, hiszen a felvételeket nem is rögzítik.

A rendőrség is használja majd a rendszert, mert így követni lehet a kerület forgalmát, és szükség esetén be tudnak avatkozni a közlekedésiek - mondta el a sajtótájékoztatón megjelent százados.

Molnár Gyula az Index kérdésére elmondta: egyelőre ez országosan az első ilyen kísérlet, de ha sikeres lesz, akkor az egész fővárosnak ajánlaná ezt a rendszert. Ehhez a Fővinform illetve más önkormányzatok segítségét is kéri majd. Molnár kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta: az, hogy ő az MSZP budapesti elnöke, nem jelenti azt, hogy ezentúl minden szocialista irányítású kerületben bevezetik ezt a webkamerás forgalomfigyelést.

Tízmillióba került

A XI. kerületi önkormányzat egyébként tízmillió forintot szánt a beruházásra. A UPC hálózatán, a pályáztatás után a SeE Enterprise e-Solutions kivitelezte a projektet.

Molnár szerint a jövőben a kerület lakosai reggel a helyi tévéből vagy az interneten tájékozódhatnak arról, hogy melyik úton érdemes elindulniuk. A webkamerák mozgathatóak, jelenleg egy előre programozott metódus szerint váltakozik a "látószögük", de Molnár szerint a jövőben ezt a rendszert még tovább lehetne finomítani, és az egyéni igényeknek jobban meg lehetne feleltetni.