Nem kérhet behajtási díjat a főváros a kamionosoktól

2008.04.11. 07:21
Jogellenesen szed útdíjat a teherfuvarozóktól a fővárosi önkormányzat, állítja a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, ezért 60 napot adott a közgyűlésnek, hogy visszavonja az ide vonatkozó rendeletét. Az erről szóló dokumentumot csütörtökön postázták - értesült a Népszabadság.

Egy 1997-es alkotmánybírósági döntés értelmében úthasználati díjat csak autópályákon lehet kivetni, szakminiszteri rendelet alapján - mondta a lapnak a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

Forgács Imre szerint a fővárosi önkormányzat korlátozhatja ugyan a forgalmat, de az úthasználatért és a behajtásért nem kérhet pénzt. A hivatal vezetője azzal kapcsolatban, hogy a döntésnek milyen hatásai lesznek, milyen jogcímen fordulhatnak esetleg jogorvoslatért a jogellenesnek tartott díj miatt az érintettek, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

A fővárosi főjegyző még nem látta a keresetet, amellyel legkorábban május végén foglalkozhat a közgyűlés - olvasható a cikkben. A főváros év elején módosította behajtási rendeletét, és új, esetenként a korábbinál tízszer magasabb tarifákat határozott meg a teherjárműveknek - ez ellen tiltakoztak a fuvarosok, és többen közülük a közigazgatási hivatalhoz fordultak.

A díjfizetés már több mint másfél évtizede zavartalanul folyt, de a fővárosi közgyűlés tavaly év végén a a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek behajtási díját - ha a Hungária körúton belülre szállítanak árut - az 1990 óta változatlan havi 500 forintról 5 ezer forintra emelte. A rendelet tiltakozási hillámot váltott ki, és a fuvarozó szervezetek az Alkotmánybíróság mellett többek között a közigazgatási hivatalt is megkeresték panaszukkal.