Jövőre jóval több pénz jut útfelújításra Budapesten

2004.08.16. 13:58
A fővárosi utak felújítására az idei ötmilliárd forint helyett tizenhárommilliárd forintot fordíthat az önkormányzat a jövő évben. Erre az állam költségvetési támogatásával nyílt lehetőség, közölte Demszky Gábor főpolgármester hétfőn. A Főváros felhagy a kátyúk töltögetésével, időtálló felújításokat végeznek majd el az átlag harmincnyolc éves fővárosi utakon.
"Jövő év január 1-jével sebességet váltunk és kétszer annyi utat, hidat, felüljárót újítunk fel, mint ebben az évben" - mondta Demszky Gábor hétfőn, sajtótájékoztatón. Közölte, a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén tárgyaltak a 2005. évi útfelújításokról. Eszerint a főváros jövőre 6,5 milliárd forintot fordít erre a célra, az állami költségvetés pedig ugyanannyit tesz hozzá a kerethez, ahogy arról még május végén Demszky megállapodott a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel. Idén ötmilliárd forint jutott útrekonstrukcióra.

A felújítás alatt álló Róbert Károly körúti felüljárón tartott sajtótájékoztatón a főpolgármester elmondta, szeptember első hetében adják át a kétszer két sávos útpályát, a teljes szerkezeti rekonstrukcióval október végére végeznek. A beruházás teljes költsége 1,3 milliárd forint.

Nem "tömdösnek" többet

Demszky elmondta, céljuk, hogy az átlagosan harmincnyolc éves fővárosi utak mindegyike megújulhasson. "Nem kátyúzunk, nem a lyukakat tömdössük a következő években, hanem olyan rekonstrukciókat fogunk végezni, amelyek lehetővé teszik, hogy egy út húsz évig funkcionáljon" - mondta.

A jövő évi, tizenhárommilliárd forintos útfelújítási program negyvenhat útszakaszt érint, többek közt a III. kerületi Szentendrei utat, az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky utat, a VI. kerületi Király utcát, a X. kerületi Fehér utat, a XI. kerületi Balatoni és Budafoki utat, a XIV. kerületi Szugló utcát, a XVII. kerületi Pesti utat, a XVIII-XIX. kerületi Üllői utat, valamint a XXIII. kerületi Grassalkovich utca egyes részeit.

Demszky felhívta a figyelmet arra is, hogy a több rekonstrukcióval több dugó is együtt jár majd a jövő nyáron, mert ha a munkákat nem kezdik meg időben, "balkáni állapotok alakulnának ki a fővárosban".

Indul a választáson

Demszky Gábor újságírói kérdésre megerősítette korábbi közlését: 2006-ban újra indul a főpolgármester-választáson. "A munkámmal kívánom bizonyítani a következő két évben", hogy az európai parlamenti képviselőség és a főpolgármesterség összeegyeztethető, fogalmazott.