Verók szerint a Fidesz utasította az ügyészséget

2009.01.20. 16:34
Az Alkotmánybírósághoz akarnak fordulni az ingatlanpanamával gyanúsított terézvárosi szocialisták és szabad demokraták. A helyi fideszesek a nyomozóhatóságot köszöntő táblával várták az újságírókat.

A 2002-2006-ban regnáló terézvárosi képviselőtestület tucatnyi MSZP-s és SZDSZ-es tagjának küldött gyanúsítotti idézést a rendőrség "különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja" miatt, írta a Heti Válasz online.

A gyanúsítottak között van Verók István jelenlegi polgármester (MSZP) is, aki kedd délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: „Az ellenzék lévő Fidesz és KDNP önös pártérdekekből példa nélküli orvtámadást intézett a képviseleti demokráciánk legalapvetőbb intézménye ellen. Feltehetően erős politikai nyomásra – az ügyészség utasítására – a BRFK egy három éve folyamatban lévő ügyben önkormányzati képviselők ellen indított nyomozást, amelyet büntetőügynek álcáztak, de valójában gátlástalan és nagyon veszélyes precedenst teremtő politikai bosszú.”

Verók szerint a fideszes politikai nyomást bizonyítja, hogy néhány hete Illés Zoltán (a választókerület fideszes elnöke) egy Király utcában tartott sajtótájékoztatón felszólította az ügyészséget, hogy az erzsébetvárosi ingatlanpanamák után aktívabban nyomozzon a Terézvárosban is. Verók szerint ez önmagában elég bizonyíték a gyanúsításra. Verókék ezért az Alkotmánybírósághoz akarnak fordulni.

A kerület fideszes frakcióvezetője még gondolkodik, hogy tegyenek-e jogi lépéseket a gyanúsítás miatt, mert szerinte alapvetően az ügyészségnek kellene kikérnie magának a gyanúsítást.

Verók István szerint önmagában értelmezhetetlen, hogy hűtlen kezeléssel gyanúsítsák meg a képviselőket, amikor ők tulajdonosi testületként gyakorolják jogaikat, míg szerinte hűtlen kezelő csak az lehet, aki más vagyonával sáfárkodik rosszul.

Illés Zoltán és Hassay Zsófia egy táblát tartva várta az újságírókat az önkormányzat épülete előtt: „Köszönjük! Terézvárosba megérkezett a nyomozóhatóság!”.

Illés elmondta, hogy már évek óta igyekszik felhívni a figyelmet: az erzsébetvárosihoz hasonló recept szerinti panamák történnek a kerületben. Egy-két cég áron alul becsül eladásra szánt ingatlanokat, a bérlők nem élhetnek elővásárlási jogukkal, az önkormányzat gyorsan elfogadja az eladásokat, és az elidegenedett ingatlanok projektcégeken keresztül jutnak végső tulajdonosukhoz.