MSZP-sek néznek farkasszemet egymással Zuglóban

2006.05.24. 12:36
Ha nem rendel el létszámstopot az MSZP zuglói elnöke, a XIV. kerületi pártszervezet ma már Magyarország legnagyobb szocialista szervezete lehetne. Az elmúlt hónapokban hirtelen megindult létszámgyarapodásnak véget vetettek. A csaknem duplájára bővült pártszervezet önkormányzati választásokra készül, és most osztja le a posztokat.

Nemcsak a főpolgármesteri poszt körül, de a kerületi városvezetői mandátumokért is megindult a kavarás. Zuglóban két MSZP-s csoport áll szemben egymással. Ahhoz, hogy hogyan lettek ők közös ideológiai zászló alatt két egymással rivalizáló társaság, szükséges felidézni az MSZP-ben az elmúlt három évben lezajlott folyamatokat.

Még Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején új szocialista tagok kezdtek beszivárogni a pártba. A szivárgás egy normális fiatalosodás része volt, és az is most is, de mellette hatalmi játszma is. Ahhoz hogy valaki a régi párttagokkal szemben érvényesíteni tudja saját akaratát, a régiekkel legalább megegyező számú támogatót kell szereznie.

Nem létezők

Ezt sokan az országban mesterséges úton, nem létező emberekkel, fizetett áltagokkal és egyéb módon érték el. Az MSZP legemlékezetesebb hasonló ügyeiről többek között Bács-Kiskunból, Budapestről és Vas megyéből érkeztek hírek. Az utóbbi helyen rendőrségi eljárás is indult, és több tucat embert hallgattak meg, végül az MSZP országos vezetésének kellett rendet teremtenie úgy, hogy egyszerűen feloszlatta az összes szervezetet, majd már felügyelet mellett újraalakította azokat.

Az MSZP-s vezetés rendrakásának egyik vesztese Tóth Csaba volt, aki annak idején még megyei pártelnökségig vitte, aztán a megyét is elhagyta, s meg sem állt Budapestig. Tóth a főváros XIV. kerületében vált párttaggá, s noha ismerték a múltját, az MSZP helyi országgyűlési képviselője, Csiha Judit azt mondta az Indexnek, hogy örült neki. Szerinte az lenne jó, ha egyszer megérné, hogy nyitottan fogadjanak valakit, és aztán a teljesítmény alapján értékeljék.

Tóth Csabát nyitottan fogadta a párt kerületi első embere, Szücs István is, aki forrásunk szerint mindenhova kéz a kézben járt Tóthtal. Aztán egyszer valami történt.

Hirtelen létszámstop

Az idén márciusban - ahogy az a HVG múlt heti számából kiderül - hirtelen létszámstopot, regisztrációs folyamatok felfüggesztését rendelte el a kerület. Az történt ugyanis, hogy Tóth harminchárom új párttaggal a meglévő tíz kerületi szervezet mellé létrehozott egy új szervezetet, s mint ilyen, kerületi pártszervezet vezetőjeként döntési pozícióba került.

Információink szerint emiatt borult Szücs és Tóth korábbi jó kapcsolata, és informátoraink ennek tudják be azt is, hogy a kerületben nem sokkal az új és 11. szervezet létrejötte után - 35 új taggal - létrejött a kerület 12. pártszervezete is. A bennfentesek tudni vélik, hogy a Tóth új szervezetével felborult erőegyensúlyt volt hivatott ismét kiegyenlíteni a legújabb szervezet, de mielőtt elkezdődött volna az egyébiránt 100, majd 170 fősre duzzadt kerületi párttagság és szervezetei szaporodni, Szücsék beszüntették a létszámfelvételt valamint a szervezetek alakítását.

Hogy kik a 12. szervezet tagjai, arról nincsenek információk. Csiha Judit az Indexnek azt mondta, hogy míg Tóth emberei végigdolgozták a kampányt, a másik csoport 35 tagját életében még csak nem is látta.

Szücs kerületi pártelnök az Indexnek azzal indokolta a "regisztrációk felfüggesztését", hogy az újak ne zavarják az önkormányzati választásra való felkészülést. Októberben önkormányzati választások lesznek, és sokak szerint most már az önkormányzati posztokért zajlik a belső csatározás.

Döntenek a pozíciókról

A XIV. kerületi szocialisták már tavaly októberben kiválasztották az egy évvel későbbi polgármesterjelöltet. Két jelöltjük lett volna, Szücs és Csiha Judit. Csiha a kerület egyéni képviselőjelöltje lett, majd be is jutott a parlamentbe, októberben viszont a szavazás napján visszalépett, így Szücs maradt az egyetlen jelölt, akit 66 százalékos többséggel meg is választották polgármesterjelöltnek.

Hogy a kerületben ki lesz az SZDSZ és az MSZP közös polgármesterjelöltje, az a napokban feltehetően eldől, de ez nem helyben, hanem "odafönt". Odafönt, a főpolgármester jelöltjével kapcsolatos politikai egyeztetéseken határoznak a kerületi vezetőkről is. (SZDSZ-es politikusok azt hangoztatják, nem akarják elkövetni azt a hibát, mint 2002-ben, amikor azért nyerhetett egy fideszes, mert az MSZP és az SZDSZ nem tudott megállapodni egy közös jelöltben.)

A tagozatszervező Tóth Csaba nem érti, miért lett abból ügy, hogy harminc ember rajta keresztül belépett a vállalkozásfejlesztési tagozatba. Sem neki, sem a többieknek nincsenek a pártban ambíciói, csupán dolgozni szeretnének, mondta.

Miért vonzó?

A volt vasi pártelnök azt állítja, azért is érthetetlen az általa szervezett csoport körüli mizéria, mert a belépéseket úgy időzítették, hogy a kerületi jelölések lezáruljanak, és azt ne zavarják meg. Tóth leszögezte, a polgármester-jelölésben is támogatja a legesélyesebb jelöltet, vagyis Szücsöt, akit a szervezet már az ő belépése előtt megnevezett.

Tóth szerint saját, 5-6 hónap alatt megszervezett 30 fős tagozatával szemben a kerületi párttagság "régieket" tömörítő csoportja által napok alatt összeszedett és beléptetett 35 fős pártsejtje jelenti az igazi furcsaságot. Hogy van az, hogy a régiek évekig nem léptetnek be senkit, aztán ellensúlyként hirtelen találnak több mint 30 embert, beléptetik és aztán létszámstopot rendelnek el, kérdezte önmagától Tóth.

Az Index információi szerint az MSZP etikai bizottsága nem foglalkozik a tagbűvészkedéssel.