Utazó őrök állják el az ajtót a büdös utasok előtt

2007.12.29. 11:18
A BKV véget vet a hajléktalanproblémának. A cég tervet dolgozott ki, hogyan lehetne megszüntetni, hogy ápolatlan, koszos, büdös emberek ingyenes melegedőnek használják az éjszakai járatokat. A közlekedési cég utazó biztonsági őrökkel szortírozza a jeggyel rendelkező utasokat is - írja a Népszabadság.

A BKV hosszú évekig nem nézett szembe a járműveit melegedőnek használó hajléktalanok okozta problémával. Februártól viszont biztonsági őrökkel igyekeznek betartatni az utazási szabályzatban foglaltakat, például azt, hogy az utas ruházatával és egyéb módon sem szennyezheti mások öltözetét és a járművet.

Regőczi Miklóstól, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese a Népszabadságban jelentette be, hogy a cég egy hónap múlva radikálisan új stratégiát vezet be az eddig fel nem vállalt konfliktus kezelésében. A hajléktalan potyázók februártól nem szállhatnak fel az éjszakai buszokra. Minden éjszakai járaton őrök vigyázzák a rendet és a kulturált utazási körülményeket, ha pedig a módszer beválik, nappal is kiküldik a biztonságiakat. Regőczi értékelése szerint a szigorítást nem a hajléktalanok ellen, hanem az utazási rend betartása, és elsősorban a fizető utasok érdekében vezetik be.

A BKV megduplázza a jelenleg alkalmazott biztonsági őri gárda létszámát, 50-ről 100-ra. A BKV-nál az a profi biztonsági őr kaphat éjszakai munkát - óránként 800-900 forintért -, aki sikeresen levizsgázik a szükséges kiegészítő jegyellenőri, jegyeladási tanfolyamon is. Ez utóbbi átlagosan a jelentkezők mindössze kétharmadának sikerül. Újra bevezeti az éjszakai járatokon az első ajtós felszállást. A biztonsági őrök feladata lesz az új rend elfogadtatása is.

Az éjszakai járművön utazó őrök - buszonként akár 2-3 is - ugyanis csak azokat az érvényes, 350 forintos éjszakai jeggyel vagy bérlettel rendelkezőket engedik felszállni, akik megfelelnek az utazási szabályzatnak is: ruházatukkal és egyéb módon sem szennyezik mások öltözetét és a járművet. De nem szállhatnak fel az ittas és feltűnően mosdatlan utasok sem, még akkor sem, ha van jegyük. A biztonsági emberek nem mérlegelnek, hogy ki a hajléktalan, s ki az, aki csak átmenetileg nem felel meg az utazási feltételeknek, annyi empátiával mégis kell rendelkezniük, hogy tudják, melyik elutasított ember kezébe nyomják azt a kis kártyát, amin az összes menhelyszálló címe és a segélyhívó számok rajta vannak. Az őrök nem büntetnek, nem igazoltatnak senkit, de akinek nincs jegye, azt nem engedik felszállni a járműre. Jegyet náluk és a buszvezetőknél is lehet venni.