Hosszú egyezkedés után Fidesz-MDF megállapodás a fővárosban

2002.07.18. 08:37
A Fidesz és az MDF pénteken várhatóan aláírja a megállapodást az őszi önkormányzati választásokon való fővárosi együttműködésről - értesült Népszabadság. Szerdán az MDF is támogatásáról biztosította a függetlenként induló Schmitt Pál főpolgármester-jelöltet. Az elhúzódó egyeztetések után valószínűleg országos szintű keretmegállapodás is létrejön.
A fővárosban lezárultak a tárgyalások a Fidesz és az MDF között az önkormányzati választásokon való együttműködésről. Pénteken sor kerülhet a megállapodás aláírására. A Népszabadság szerint a két ellenzéki párt Fidesz-MDF-MKDSZ néven közös budapesti listát állít, és közös polgármester- és helyi képviselőjelölteket is indít.

Polgármesterek és bukott képviselők

A lap szerint a közös fővárosi listát várhatóan Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke és budapesti elnöke vezeti majd. A megállapodás-tervezet az MDF-nek a közös listán minimum hat, az MKDSZ-nek pedig négy befutó helyet biztosít. A választások után létrejövő új Fővárosi Közgyűlésben mindkét pártot megilleti majd az önálló frakcióalakítás joga, de áttekintik majd a közös képviselőcsoport alakításának lehetőségét. A huszonhárom budapesti kerületből húszban állítanak közös polgármesterjelöltet. A III., a IV. és a XXIII. kerületben pedig független jelölt mögé áll támogatóként a két párt. Az 1998-ban nyertes polgármesterek újra megmérettetik magukat, több kerületben ugyanakkor olyan politikusokat indítanak, akik az előző ciklusban parlamenti képviselők voltak, de nem jutottak be az új Országgyűlésbe. Ilyen például Koltai Ildikó, a XVII., Ughy Attila, a XVIII. és Perlaki Jenő a XX. kerületi polgármesterjelölt. A XIII. kerületben az MDF-s Bába Ivánt, a Külügyminisztérium korábbi közigazgatási államtitkárát indítják polgármesterjelöltként.

Schmitt Pál, a gyógyszer

Szerdán az MDF is bejelentette: támogatja a függetlenként induló Schmitt Pál főpolgármester-jelöltet. Szőke László, a demokrata fórum budapesti elnöke úgy fogalmazott, hogy Budapest "beteg", és Schmitt Pál személye a garancia arra, hogy "meggyógyul".Július végéig az országos szintű megállapodást is megkötheti a Fidesz és az MDF. Az országos együttműködés ugyanakkor lazább lesz, lesznek olyan megyék is, ahol az MDF külön indul. Ez valószínűsíthető Győr-Moson-Sopron megye esetében. A Fidesz a kistelepüléseken nem kíván jelölteket állítani, arra buzdítja az általa életre hívott polgári köröket, hogy ezeken a helyeken állítsanak saját polgármester- és képviselőjelölteket.