Kormányfőbuktató hangulatban az SZDSZ

2004.03.07. 19:52
Teljes a felháborodás Medgyessy közjogi javaslatai miatt az SZDSZ-ben. A párt vasárnapi tanácskozásán többen is a kormányfő távozását követelték, felmerült a koalíció felmondása is. Eörsi Mátyás szerint Medgyessynek el kéne húznia. A szocialisták szerint Medgyessy alternatívája Orbán, de őt az MSZP nem támogatja.
"Ha Medgyessy nem adja fel kalandor ötleteit, keressen magának más koalíciós partnert" - jelentette ki Bauer Tamás az SZDSZ vasárnapi, Szabad Tanácskozás nevű rendezvényén. A szabaddemokraták fórumán nem Bauer volt az egyetlen, aki a koalíció felbomlásának lehetőségéről beszélt. Gusztos "politikai Anettkának" nevezte a "nagyot szóló javaslataival címlapra kerülő" miniszterelnököt. Medgyessy "hagyjon fel a politikai barkácsolással" - jelentette ki Gusztos.

Húzzon el

Eörsi Mátyás, a párt ügyvivője szerint ha a kormányfő a nép véleményére és akaratára hivatkozva teszi javaslatait, "akkor kérdezzük meg a népet, hogy alkalmasnak tartja-e Medgyessyt miniszterelnöknek". Ha azonban a nép a közvélemény.kutatások adataival összhangban nem gondolja alkalmasnak, "akkor húzzon el, és az MSZP keressen másik miniszterelnököt" - jelentette ki Eörsi.

Fodor Gábor szerint Medgyessy közjogi javaslatai "nem szerepelnek a koalíciós megállapodásban", mi több, mindegyik ellentétes az SZDSZ által képviseltekkel. Véleménye szerint Medgyessy "figyelemelterelő" javaslatai alapjaiban kezdik ki a demokratikus normákat.

Határozott nem

Fodor szerint az SZDSZ nem engedheti meg még egyszer magának azt, ami az előző koalíció idején a párt kudarcát okozta. "Nekünk a szocialista-liberális koalíció megerősítése érdekében világos és határozott nemet kell mondanunk az elmúlt időkben elhangzottakra" - mondta.

Az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor pénteken éles hangú kirohanásban utasította el a kormányfő közvetlen köztársasági elnök választásra és a parlamenti felsőház szerepét betöltő társadalmi kamarára vonatkozó ötleteit.

Orbán az alternatíva

"Az MSZP szerint Magyarországnak két miniszterelnöke lehet, az egyik Medgyessy Péter, a másik Orbán Viktor, s az MSZP Orbán Viktort nem támogatja" - mondta az SZDSZ tanácskozásán elhangzottakra reagálva Nyakó István, a szocialisták szóvivője. "Természetesen a többi parlamenti pártnak szíve joga eldönteni, hogy melyik miniszterelnököt választja" - tette hozzá.