A rendőrség szerint nem bűn a képviselők autóit megdobálni

2007.09.19. 11:21
A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény a képviselők sérelmére, amikor hétfőn este a Kossuth téren demonstrálók néhány politikus kocsiját leköpködték és megdobálták, amikor elhagyták a Parlamentet. Ezt a budapesti főkapitány bűnügyi helyettese mondta az RTL Klub Híradójának reggeli kiadásában. A Köztársasági Őrezred kordonokat állít fel a képviselők védelmére.

A rendőrség visszanézte a hétfői, Kossuth téri felvételeket és felvette a kapcsolatot az érintett képviselőkkel, mondta Bodnár Zsolt, a budapesti főkapitány bűnügyi helyettese, aki szerint nem történt bűncselekmény a képviselők sérelmére, amikor a Parlament parkolóját elhagyva a tüntetők megdobálták és leköpködték néhány politikus autóját. Az egyik képviselő kocsijában 8 ezer forintos kár keletkezett.

Ez feltehetően az SZDSZ-es Gusztos Péter autója lehet. A szabad demokrata képviselő kedden a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte nem kaptak megfelelő védelmet a rendőrségtől, így fordulhatott elő, hogy megdobálták.

A politikus hozzátette: fontolgatja, hogy hivatalos lépést tegyen az ügyben, ennek lehetőségeit már jogászok vizsgálják.

A Köztársasági Őrezred tájékoztatása szerint a hétfőn a Parlament Duna felőli oldalára, a déli és északi kapuk környékére felállított kordont legkésőbb december 31-ig tartják fenn. A hivatalos indoklás szerint azért van szükség a zárás kiterjesztésére, mert egyre több, a Parlament épületét, a politikusok testi épségét érintő fenyegetés. Ezen kívül egyértelművé kell tenni, hol húzódnak a képviselők biztonsága érdekében lezárt terület határai.

A másik korlátozás a Kossuth téren lévő zöldterületekre vonatkozik. A Köztársasági Őrezred kedden a Kossuth-, a Rákóczi-, és a Károlyi szobor körüli füvesített területet zárta le. Ennek hivatalos indoklása, hogy a hétfői tüntetéskor több képviselőt inzultus ért, ennek megakadályozása miatt van szükség a kordonra. A kordontól azt várják, hogy ha a képviselőket nem tudják megdobálni, akkor el lehet kerülni a tömegoszlató eszközök alkalmazását.

Bodnár Zsolt arról is beszámolt, hogy kedden este 5 embert vettek őrizetbe a randalírozók közül a belvárosban, akik a Szabadság téren demonstráló tömegből váltak ki.