MSZP-SZDSZ többséget jelez a Capital Research

2006.04.13. 14:13
A választás második fordulójában az MDF-jelöltek visszalépésétől függetlenül az MSZP-SZDSZ közös jelöltjeire jelentősen több szavazat érkezhet, mint a Fidesz jelöltjeire – állapította meg a Capital Research közvélemény-kutató intézet. A megkérdezettek többsége egyetért Dávid Ibolya lépéseivel és úgy véli, az MDF-ből a következő években akár meghatározó jobbközép politikai erő is válhat.

A választások 2. fordulója előtt másfél héttel az eldöntetlen körzetekben az MSZP-SZDSZ közös jelölteket többen tervezik szavazatukkal támogatni, mint a Fideszes jelölteket. Mindez független attól is, hogy az állva maradt MDF-es jelöltek visszalépnek-e vagy sem – állapította meg a Capital Research Közvélemény- és Piackutató Intézet. A cég április 11-12-én végzett országos reprezentatív vizsgálatában 800 embert kérdezett meg telefonon.

MSZP-SZDSZ fölény

Az intézet ezzel hasonló eredményre jutott, mint a Marketing Centrum, amely kedden közzétett felmérésében négy lehetséges forgatókönyvet vizsgált a második fordulóra. Ezek mindegyike az MSZP-SZDSZ fölényét mutatta.

A Capital Research szerint háromjelöltes kombinációban 51 százalék MSZP-SZDSZ, 44 százalék Fidesz és 5 százalék MDF szavazatarány adódna a biztos jelöltválasztók körében. Ha csak két jelöltre lehet szavazni, akkor az MSZP-SZDSZ 55 százalékot, a Fidesz pedig 45-öt érne el. A megkérdezettek legalábbis másfél héttel a második forduló előtt így gondolkoznak.

MDF-es visszalépések esetén a korábban az MDF listájára szavazó polgárok fele szavazna át a Fideszre, egyharmaduk (36 százalék) az MSZP-SZDSZ jelöltekre, kisebb hányaduk (14 százalék) pedig még bizonytalan ebben a kérdésben. Ez a biztos jelöltválasztókra vetítve 59:41 arányú megoszlást jelent.

Bátorság, hiúság, kevélység

A választások óta eltelt időszakban az MDF és Dávid Ibolya viselkedését az emberek "bátornak" tartják, olyannak, amelyet az elvek és eddigi politikájuk melletti kitartás vezérel. A megkérdezettek 78 százaléka szerint az MDF a parlamentbe is azért került be, mert önálló politikát folytatott, önálló elképzelésekkel rendelkezett.

Csak az emberek egyharmada szerint visszatetsző, hogy a kis támogatottsággal rendelkező MDF akarja megmondani, ki legyen kormányon. Ennél is kevesebben (18 százalék) osztják azt a nézetet, miszerint az MDF lepaktált volna az MSZP-vel, hogy a Fidesz ne juthasson hatalomra.

Azt a megkérdezettek egyharmada gondolja, hogy az MDF és Dávid Ibolya jelenlegi lépéseit a személyes hiúság vezérelné. A többség (65 százalék) szerint a Fidesz és Orbán Viktor eddigi politikájának következménye, hogy az MDF nem akar koalícióra lépni velük.

A megkérdezettek 57 százaléka úgy véli, hogy ha az MDF a Fidesszel kötne kormánykoalíciót, akkor a Fidesz hamarosan bekebelezné az MDF-et, és az MDF hosszú távú érdekeit az szolgálja, ha önállóan, mindkét nagy párttól függetlenül politizál. Az érdekeket mérlegelve megoszlanak az álláspontok: 48 százalék véli úgy, hogy az MDF és Dávid Ibolya az ország érdekeit saját érdekei elé helyezi, 40 százalék szerint viszont az MDF elnöke saját ambícióit tartja fontosabbnak.

Nagy jövőt jósolnak az MDF-nek

A választópolgárok 61 százaléka elutasítja azt az értelmezést, hogy ha a választások második fordulója után MSZP-SZDSZ kormány alakul, akkor ezért az MDF és Dávid Ibolya politikája lenne a felelős (26 százalék így gondolja, 13 szézalék nem válaszolt vagy nem tudja).

Az MDF előtt álló stratégiai lehetőségekről véleményt formálva, a választópolgárok a kisebbik ellenzéki pártnak az önállóság útját tanácsolnák: a többség szerint az MDF-nek nem kellene állva maradt jelöltjeit visszaléptetni egyetlen másik párt javára sem.

A választópolgárok 55 százaléka összességében úgy látja, hogy az MDF-ből a következő években meghatározó jobbközép politikai erő válhat. Nem így gondolja ezt a megkédezettek 29 százaléka, 16 százalékuk pedig nem tudott vagy nem kívánt válaszolni a kérdésre.