Medgyessy Orbán Mercedesét választotta

2002.06.04. 08:12
Az előző kormányzati ciklusban megduplázódott a Köztársasági Őrezred járműveinek a száma. Orbán Viktor például az elmúlt négy év során állítólag egy tucat különböző autót használt. Medgyessy Péternek négy gépkocsit kínáltak fel, a Magyar Hírlap szerint az új kormányfő az elődje által használt Mercedest választotta. A leköszönő miniszterelnöknek is jár egy Mercedes és egy sofőr a jövőben.
A Köztársasági Őrezred járműparkja megduplázódott az 1998-as kormányváltást követően. A testület 1998 és 2000 között több százmillió forintot költött új kocsik, köztük több luxusjármű beszerzésére. Ennek oka, hogy a védett személyek autóhasználati igénye is radikálisan megnövekedett elődjeikhez képest - írja a Magyar Hírlap.

Száznegyven luxusautó a járműparkban

A lap szerint a Köztársasági Őrezrednek jelenleg száznegyven darab tizenhat különböző típusú gépkocsija van. Ezek között megtalálható több, tízmillió forint értékű Mercedes, néhány valamivel olcsóbb Volkswagen, Mitsubishi, Ford, Opel és jó néhány terepjáró is.

Verebes Pál, a Köztársasági Őrezred hivatalvezetője elmondta: a fegyveres testület napokban kinevezett új parancsnoka már elindított egy racionalizálási programot, amelynek során megválnak a felesleges kocsiktól. Az elmúlt kormányzat járműbeszerzéseinek legnagyobb tétele tíz Mercedes volt, amelyekre 200 millió forintot költöttek. De vettek olyan luxus buszlimuzint is, amely egymagában több tízmillióba került. A terepjárók száma nem ismert, csak annyit tudni, legalább annyi van belőlük, mint amennyi Mercedes rendelkezésre áll.

Orbánék mindennap használták a terepjárót

Az őrezred autói között a legfiatalabb egyéves, a legidősebb pedig már az Antall-kormányt is "kiszolgálta". A hivatalvezető a terepjárókról kifejtette: "azokat nem flancból tartja az őrezred, hanem, mert az időjárási viszonyok időről időre az ilyen kocsik alkalmazását is megkövetelik". Arra a kérdésre azonban, miként lehet, hogy Orbán Viktor és felesége időjárástól függetlenül, mondhatni napi rendszerességgel "nyúzta" a már említett Toyota RAV 4-est, a hivatalvezető nem adott választ a Magyar Hírlapnak.

A leköszönt miniszterelnök az elmúlt négy év során legalább egy tucat nagy értékű autót használt. Leggyakrabban azonban két Mercedes 320-ast, egy Audi A-6-ost, egy 190-es Elegant Mercedest és az elhíresült Toyota RAV 4-est vette igénybe. A terepjárót állítólag Orbán kifejezett kérésére vásárolták, holott nem felel meg sem a protokoll, sem az alapvető biztonsági követelményeknek: a RAV-4-es igazi divatos hobbiautó.

Orbán karambolozott a legtöbbet?

A Köztársasági Őrezred Medgyessy Péternek négy személygépkocsit kínált fel, s hírek szerint az új kormányfő épp az elődje által használt Mercedest választotta ki. Azonban Orbán sem marad autó nélkül, neki egy Mercedes és egy sofőr is jár a jövőben.

Verebes Pál hivatalvezető nem válaszolt arra a kérdésre, igaz-e, hogy a rendszerváltás miniszterelnökei közül Orbán Viktorral történt a legtöbb karambol. Mint ahogy elhárította azt a kérdést is, miért kerestek a miniszterelnök sofőrjei és testőrei havi félmilliót, miközben az őrezred vezetői ennek felét vihették csak haza havonta. A hivatalvezető csupán annyit jegyzett meg, az érintettek valóban kiemelt fizetést kaptak.