Szétesett a Centrum párt

2005.01.04. 07:14
Három alapító szervezet távozott múlt év végén a Centrum pártból. A Harmadik Oldal Magyarországért (HOM), a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) és a Zöld Demokraták úgy vélik, az utóbbi időben pazarló gazdálkodás folyt párton belül és kiszorították az alapítókat. Kupa Mihály pártelnök hallgat.
Szétesett a Kupa Mihály nevével fémjelzett Centrum – értesült a Népszabadság. A Harmadik Oldal Magyarországért (HOM), a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) és a Zöld Demokraták ugyanis 2004. december 31-vel kiléptek a pártszövetségbõl. Errõl a három szervezet elnöke, Gyenesei István, Szabó József és Droppa György karácsony előtt levélben tájékoztatta a Centrum elnökét - tudtuk meg.

A kilépők a Kupa Mihálynak címzett levélben döntésüket azzal indokolták, hogy a Centrum már nem a szövetség logóján szereplő "felkelő nap" pártja: az alapítókat kiszorították, s pazarló gazdálkodás folyik. "Ez a Centrum már nem az a Centrum" - mondta az egyik alapító atya.

Követelik a részük

A három szervezet távozása azért is rendítheti meg alapjaiban a Centrumot, mert a HOM, az MDNP és a zöldek a 2001 novemberében aláírt alapító megállapodásra hivatkozva azt kérik: a pártszövetség vagyonából és a költségvetési támogatásából adják át nekik a rájuk eső részt.

A Centrum a 2002-es választásokon elért 3,9 százalékos eredmény után évi 70 milliós állami támogatásra jogosult. Kupa Mihály mindössze annyit mondott: nem kapott semmilyen levelet, nem kíván nyilatkozni.

A Centrum 2001 novemberében alakult két parlamenten kívüli jobboldali párt, a KDNP és az MDNP, valamint a HOM és a Zöld Demokraták részvételével. Az alapítók Kupa Mihályt választották elnöknek, a párt vezetésében helyet kapott Pusztai Erzsébet (MDNP), Bartók Tivadar (KDNP), Gyenesei István (HOM) és Droppa György (Zöld Demokraták) is.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Centrumból most kilépõ MDNP, a HOM és a zöldek legszívesebben Dávid Ibolyával, illetve az MDF-fel tárgyalnának a jövõbeni együttmûködésrõl.

Bejusson

Érdekes, hogy a múlt év végén hangos sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Hajdú-Bihar megyében megalakult a Centrum párt első megyei szervezete. Szigeti István, a Centrum debreceni elnöke legfontosabb célként azt jelölte meg, hogy a Centrum bejusson az Országgyűlésbe a 2006-os választásokon.