Wermert és Simicskát is bevetette az MSZP

2003.07.11. 21:02
A Fidesz érintettségét sejteti a brókerbotrányban az MSZP. Gy. Németh Erzsébet az ellenzéki párt vádjaira reagálva támadásba ment át, pénteki, az MSZP frakcióelnöksége nevében kiadott közleményében a fideszes vezetők és a brókerbotrány fő felelősének tartott Kulcsár Attila kapcsolatáról érdeklődik.
Gy. Németh furcsállja, hogy a "több milliárd forint elsikkasztásával gyanúsított" Kulcsár attól a párttól kér "politikai védelmet", amelyik a "sikkasztások idején" hatalmon volt. Az MSZP frakcióelnöksége itt Áder csütörtöki nyilatkozatára reagált. A Fidesz frakcióvezetője elismerte, találkozott Kulcsárral, aki politikai védelmet kért tőle az ügy kirobbanása előtt.

A közlemény Wermer András, a Fidesz választási kampányainak irányítóját, és az Orbán-kormány idején erős gazdasági és politikai befolyást szerzett vállalkozó nevét is megemlíti, mint Áder János és Kulcsár Attila egyik lehetséges kapcsolattartóját.

A szocialisták kapcsolatot vélnek felfedezni a brókerbotrány és az elmúlt ciklus botrányoktól kísért autópálya-építései között is. "Pontosan mi a kapcsolat a pénzeltűnés, a K&H brókercége, a Vegyépszer Rt., az autópálya-építésekben részt vevő más cégek, a közbeszerzés nélküli autópálya-építések milliárdjai és a Fidesz vezetői között? Milyen szerepe volt mindebben Simicska Lajosnak?" - teszi fel a kérdést közleményében Gy. Németh.

Az MSZP arra is kiváncsi, igaz-e az az - általuk megfogalmazott - állítás, hogy "a K&H segítségével 2001-2002-ben több milliárd forintot utaltak el az autópálya-építésben részt vevő egyes cégek számlájáról eddig azonosítatlan külföldi, offshore cégek bankszámláira".

Nevetségesnek és rosszindulatúnak nevezte Deutsch Tamás fideszes politikus Gy. Németh Erzsébet pénteki, az MSZP frakcióelnöksége nevében megfogalmazott kérdéseit. Deutsch Tamás szerint "érthető Medgyessy Péter és László Csaba félelme, ami miatt Gy. Németh Erzsébet háta mögé bújva akarják elkerülni, hogy a nyilvánosság előtt számoljanak el a szocialista bróker-gate ügyben játszott szerepükről".

Deutsch Tamás szerint Gy. Németh Erzsébet kérdéseinek célja, hogy elterelje a figyelmet a szocialisták szerepéről egy olyan ügyben, ahol közpénzek vándoroltak magánzsebekbe. "A szocialista politikus kérdéseinek stílusában itt az ideje a visszakérdezésnek is: igaz-e, hogy Gy. Németh Erzsébet annak idején a matematika érettségin Tocsik Mártáról puskázott" - tette hozzá.