Autópályák felé vezet a brókerbotrány

2003.07.12. 10:05
A K&H Equitieszel is kapcsolatban álló offshore cégeken keresztül moshatták tisztára az autópálya-építésből származó milliárdokat - gyanítja a rendőrség a Népszabadság információi szerint. Az autópálya-szál a szocialistákhoz is elvezethet: a PSZÁF adatai szerint visszadátumozott szerződéssel utólag törvényesítették azt a tranzakciót, amivel az Állami Autópálya Kezelő Rt. költségvetési pénzekből finanszírozta meg a Britton részvényvásárlását.
Visszadátumozott szerződéssel próbálta utólag igazolni az Állami Autópálya Kezelő Rt (ÁAK), hogy nem érintett a Pannonplast-ügyben - írja a Népszabadság. A dokumentumon szereplő dátum szerint március 13-án kötött szerződés a PSZÁF ellenőrzési adatai szerint valójában május 8-án került aláírásra.

Költségvetési pénzből hiteleztek

A PSZÁF vizsgálata szerint az ÁAK gyakorlatilag megfinanszírozta a Britton cégcsoport részvényvásárlását. Az Rt június 26-án menesztett igazgatója, Bitvai Miklós június közepén egy szerződés nyilvánosságra hozatalával próbálta tisztázni cége szerepét.

A dokumentumon szereplő dátum szerint március 13-án kötött szerződés bár szokatlan megoldásokat tartalmaz, összességében jogszerűnek minősülne. A PSZÁF adatai alapján azonban valószínűsíthető, hogy azt utólag írták alá, az AÁK szerepének tisztázására - írja a napilap.

A vezérigazgatónak tudnia kellett

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tranzakció utólagos legalizálására a PSZÁF ellenőrzése miatt, vagy szóbeli megállapodás alapján került sor. Mint ahogy az sem kizárt, hogy az Rt vezetése májusig nem tudta, mi történik a cég vagyonával - írja a Népszabadság.

Bitvainak legkésőbb a dokumentum aláírásakor értesülnie kellett a tranzakcióról.

Tisztára mosott sztrádamilliárdok

Autópálya-szálat sejtet az MSZP is. A szocialista frakcióelnökség nevében feltett kérdéseiben Gy. Németh Erzsébet gyakorlatilag állításként fogalmazza meg a Vegyépszer Rt. és az Orbán-kormány idején zajlott sztrádaépítésekben részt vevő más cégek érintettségét.

A Népszabadság információi szerint valóban a konzorcium tagjaként sztrádákat építő Betonút Rt. vezeti a károsult ügyfelek listáját, milliárdos veszteséggel. A lap értesülései szerint az ügyben eddig egyedül feljelentést tett, mintegy félmilliárd forinttal megkárosított magánszemély szintén a Betonút rt.-hez köthető.

A Népszabadság informátorai a Vegyépszer Rt.-t és több, Cipruson, az Egyesült Államokban és kis szigetországokban bejegyzett offshore céget is károsultként neveztek meg. A rendőrség még ellenőrzésre szoruló gyanúja szerint az offshore cégeken keresztül mosták tisztára ismeretlenek a nagy valószínűséggel az autópálya-építésekből származó tízmilliárdos nagyságrendű összegeket. A pénzmosás gyanúja miatt nemzetközi szerveket is bevonnak a nyomozásba - írja a napilap.

Medgyessy barátja Kulcsárral üzletelt

Az ügyben egyre hangsúlyosabb szerepe van Mudura Sándornak is. A Medgyessy Péter miniszterelnökkel jó barátságot ápoló erdélyi üzletember a Magyar Nemzet értesülései szerint személyes üzleti kapcsolatban állt a brókergate fő felelősének tartott Kulcsár Attilával. A bróker neve Mudura Lotus Market Rt. nevű cégében bukkan fel. A felerészt Mudura és cége, a Plaza Invest tulajdonában álló cég másik ötven százalékát a Britton cégcsoport cégei tulajdonolják.

A Lotus Market Rt. nemrégiben 10,6 millió dolláros hitelt kapott a magyar Eximbanktól. A hitelt gyakorlatilag a magyar államkasza garantálja.

Miniszterelnök-közeli támogatások
Kulcsár Attila kiemelt ügyfele, a Pannonplast-spekuláció egyik nyertese többek között a Medgyessy Péter miniszterelnökkel évtizedest baráti viszonyt ápoló romániai Mudura Sándor családjának magyarországi érdekeltsége, a Ramexa Ipari Termékelőállító és Kereskedelmi Rt. is. Az ügylettel kapcsolatban ifjabb Mudura Sándor a HVG-nek azt nyilatkozta: "Nekem senki sem javasolta, hogy Pannonplast-részvényt vegyek, magam tartottam ezt jó üzletnek, a cégünk 41 millió forintot fektetett be, és több mint 4 milliót nyert". Ifjabb Mudura egyébként "felháborítónak" tartja, hogy szokásos tőzsdei spekulációs tranzakcióikat "valakik" politikai botrányokhoz használják fel.

A Mudura-család akkor került a figyelem középpontjába, amikor Medgyessy Péter kormányfő tavaly júliusi romániai látogatásakor két éjszakát is a Mudura Sándornál töltött, illetve meglátogatta a legnagyobb részben az üzletember beruházásában épülő nagyváradi Lotus Plaza bevásárlóközpontot. Mudura nagyváradi üzleti körökben úgy ismert, mint Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei választmányi elnökének - több közös vállalkozás révén - közeli üzlettársa. Sajtóértesülések szerint a tavaly júliusi Medgyesy-Mudura találkozón Kiss Sándor is részt vett. A Lotus Plaza megépítéséhez a találkozó után pár héttel a magyar állam külföldi hitelezéssel foglalkozó pénzintézete, az Eximbank nyújtott közel 10,6 millió dolláros (több mint két és fél milliárd forintos) hitelt. A hitelt az a Magyar Exporthitel-biztosító Rt. garantálja, amelynek vezetőségét a kormány később összevonta az Eximbank vezérkarával.)

A hitelt a beruházó cégcsoport, a Britton révén kapta a plázát működtető Lotus Market Rt. A cégadatok szerint jelenleg is a Britton-csoport a bevásárló-központot működtető Rt 50%-os tulajdonosa. (Tavaly decemberben bejelentették, hogy további tárgyalások kezdődtek több romániai pláza-építés támogatásáról. A lehetséges helyszínek között Kolozsvárt, Bukarestet, Temesvárt, Brassót említették.)

Idén februárban bejelentették, hogy a magyar állam 320 millió forinttal támogatja egy szintén nagyváradi beruházás, egy ifjúsági, kulturális és szórakoztatóközpont megépítését is. A központot a nagyváradi római katolikus püspökség mellett a nagyváradi Mecénás Alapítvány gründolja, amelynek alapítója szintén Mudura Sándor és Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei, aki nyilatkozata szerint szintén hosszú évekre visszanyúló barátságot ápol a kormányfővel.