Kirohanás a Che Guevara-pólós fiatal baloldaliak ellen

2005.10.13. 20:02
Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnöke arra kérte csütörtökön nyílt levélben a Fiatal Baloldal (FIB) elnökét, hogy határolódjon el azoktól a fiataloktól, akik a szervezet kongresszusán Che Guevarát ábrázoló pólót viseltek. Komássy Ákos szerint Che mítosza egy lánglelkű forradalmár mítosza, és nem határolódik el szervezete tagjaitól.

Che Guevara kommunista, terrorista vezér volt. Határt kell húzni a véres kezű kommunista diktátorok és a szociáldemokrácia között - jelentette ki Almássy Kornél, aki állítása szerint a sajtóból értesült a jelenségről. Az IDF elnöke szerint minden fiatal politikus felelőssége, hogy a szélsőségektől - jobb vagy baloldaliaktól egyaránt - elhatárolódjon.

Ha a FIB legfőbb döntéshozó szervének miskolci kongresszusán egyes tagok ilyen pólókat viselnek, az azt mutatja, hogy vagy nincsenek meg a megfelelő történelmi ismereteik az adott személyről, "vagy valamilyen egészen borzasztó ideológiai háttérrel rendelkeznek, ami semmiképpen sem egészséges a XXI. században" - mondta Almássy Kornél. Az IDF elnöke levelét elküldte Csőzik Lászlónak, az SZDSZ-Új Generáció elnökének is, mert kíváncsi az ügyben véleményére, jelentette az MTI.

"Híres dél-amerikai világforradalmár"


Pro és kontra

Almássy Kornél levelének címzettje, a Fiatal Baloldal elnöke, Komássy Ákos az Indexhez eljuttatott válaszában úgy fogalmazott, hogy "Che megítélésében sokféle indulatoktól is fűtött álláspont vitázik egymással a világban. [...] Che mítosza egy lánglelkű forradalmár mítosza. [...] Egy fiatal orvosé, akit a végletekig felháborított az őslakosok jogait lábbal tipró dél-amerikai burzsoázia, az akkori elviselhetetlen társadalmi igazságtalanságok, és a korrupt, mindehhez asszisztáló állam képe."

"Che lázadt mint minden fiatal. Lázadt, mint azok a fiatalok, akik ma az ő arcképével díszített pólókat viselik szerte a világban" - magyarázza Komássy Almássynak. A lázadás pedig a baloldal sajátja is, mint az is, "hogy nem osztja a konzervatívok múltba révedő, beletörődő politikáját, hanem szembeszáll az igazságtalannal és tesz azért, hogy megváltozzék".

Komássy szerint Che mítosza ma már a divat része, és többek között ezért sem fog elhatárolódni szervezete tagjaitól.

Fiatal Baloldal alapszervezet Szegeden
Megalakult Szegeden a Fiatal Baloldal (Fib) első hallgatói alapszervezete - jelentette be Komássy Ákos, a szervezet országos elnöke csütörtökön, a csongrádi megyeszékhelyen. "Ez az ország első Fib hallgatói alapszervezete, és hiszek benne, hogy még nagyon sok hasonló csoport jön létre az előttünk álló időszakban" - mondta az elnök. A politikus szerint fontos lenne, hogy a huszonévesek ne eltávolodjanak a közélettől, hanem befolyásolni akarják azt. Nem kell, hogy belépjenek pártokba, nem kell, hogy a napi politikát akarják befolyásolni, de értsék, és a számukra lényeges témákban nyilvánítsanak véleményt - tette hozzá. Ehhez azonban szükség van arra, hogy az egyetemeken, főiskolákon tanuló fiatalokhoz közelebb lehessen vinni a közéletet - hangsúlyozta a szocialista párt alelnöke.