Schlecht ügy: akármi történt, elévült

2002.06.03. 18:50
Bűncselekmény hiányában tagadta meg az ügyészég Magyar Bálint feljelentése kapcsán a nyomozást a Schlecht-ügyben. A szabad demokrata politikus egy cikkre hivatkozva azt állította nem derítették fel a korábbi nyomozás sroán a cselekményeket, például az ügy kulcsszereplőjét meg sem hallgatták. Az ügyészség szerint nincs bűncslekményre utaló jel, de ha lenne is, annak már nincs jelentősége, mert elévült.
A Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást Magyar Bálint szabad demokrata országgyűlési képviselőnek a Schlecht-üggyel összefüggésben tett feljelentése kapcsán. A hétfőn az MTI birtokába került május 30-i keltezésű ügyészségi határozatból kiderül: Magyar Bálint álláspontja szerint W. József Németországban élő magyar állampolgár 1994-95-ben közreműködött abban, hogy Németországban élő vendégmunkásoknak, illetve Szerbiában élő személyeknek útlevelét használják jelentős adótartozást felhalmozó cégek fantomizálására.

Kaya Ibrahim szomszédja

W. József Kaya Ibrahim szomszédságában lakott és ismerte Josip Totot. Az ügyészség szerint egyszer valóban eladta egy cégben lévő üzletrészét W Kaya Ibrahimnak. Az azonban "a rendelkezésre álló adatokból nem következik, hogy W. József más cégek megvásárlásához útleveleket vagy útlevelek adatait közvetítette volna, de ha fel is merülne csődbűntett, vagy adócsalás alapos gyanúja, az már elévült" - tartalmazza a nyomozást megtagadó főügyészségi határozat, amely ellen a Legfőbb Ügyészségnél lehet panasszal élni.

A szabad demokrata politikus feljelentését a HVG április 5-i számában megjelent Vándorló útlevelek című cikk alapján tette meg. A rendőrség a Centum Kft. 1995-ös eladása kapcsán összesen mintegy 48 millió forint értékű adócsalással és csődbűntett elkövetésével gyanúsította meg Schlecht Csabát, ám tavaly szeptember 11-én szüntette meg a nyomozást. A BRFK akkori közlése szerint a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény. Magyar Bálint feljelentésében arra hivatkozott, hogy a HVG április 5-i cikkében olyan új mozzanatok jelentek meg, amelyek eddig nem voltak ismertek.