Pártkatonákat toboroz az MSZP a Civil Alapprogramba

2005.09.14. 14:46
Körlevélben bíztatja az MSZP szervezési igazgatója a helyi pártszerveket, hogy minél több, a baloldalhoz közelálló civilszervezet jelentkezzen a Nemzeti Civil Alapprogram civil jelöltállítási rendszerébe. A jelentkezők részt vehetnek azokon az elektori gyűléseken, ahol három évre megválasztják a civil pénzosztó tanácsokat és kollégiumokat. Az MSZP szerint nincsen abban kivetnivaló, hogy megpróbálnak segíteni a civileknek, hogy ne maradjanak le a lehetőségről. Schiffer András, a Védegylet munkatársa etikátlannak tartja az eljárást.

Civil szervezetek képviselői választhatják meg 2003. óta a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pénzosztó tanácsainak és kollégiumának tagjait. A szervezeteknek mindössze annyi a feladata, hogy bejelentkeznek a megfelelő dokumentumokkal az esélyegyenlőségi minisztériumhoz. A tárca értesítést küld arról, hogy nyilvántartásba vette-e a szervezet és hogy képviselőjüknek mikor kell megjelennie valamelyik elektori gyűlésen.

Milliárdokat osztanak el évente

Itt nem olyan a rendszer, mint például a kisebbségi önkormányzatoknál, hogy mindenki részt vesz egy központi elektori gyűlésen, hanem régiónként, vagy akár megyénként tartanak választásokat. Az NCA kollégiumai egyébként elvileg évente annyi pénzt oszthatnak el, ahány forint az adók egy százalékának felajánlásból az előző évben öszejött. Ez idén elvileg hétmilliárd forint, azonban a költségvetési szigor miatt sok, már megítélt támogatást csak jövőre fizetnek ki.

Minden balos civil jelentkezzék!

Az MSZP nem bízta a véletlenre, hogy a hozzá közelálló szervezetek benne legyenek a civilpénzek elosztásában. Végvári Imre, a párt szervezési igazgatója körlevelet küldött a helyi MSZP-szervezetekhez, illetve a megyei központokhoz arra bíztatva "kedves barátait", hogy minél több hozzájuk közel állót jutassanak be a majdani testületekbe.

"Nagyon fontos, hogy minden erőnkkel részt vegyünk a jelöltállítási folyamatban, a hozzánk közelálló, baloldali civil szervezetek regisztrálásában, tekintettel arra, hogy a megválasztott elektorok mandátuma 3 évre fog szólni, így az elkövetkező időszak forráselosztásában döntő szerepük lesz" - tartalmazza többek között a körlevél, amely arra is kitér, hogy a Sikeres Magyarországért Mozgalom helyi erőitől is a folyamat elősegítését kérték.

"Semmi rendkívüli"

A szocialisták nyilván is tartják, hogy kiket sikerült mozgósítani, a levélben ugyanis arra buzdítják az aktivistákat, hogy a pártközpontnál jelentkezzenek. "Kérlek, hogy jelezd vissza, hogy a megyédben a segítségetekkel, mely hozzánk közelálló civil szervezetek regisztráltak, kiket jelöltek."

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Index megkeresésére nem cáfolta a körlevél létét, ugyanakkor természetesnek nevezte, hogy pártjának a civilekkel is van kapcsolata. Nyakó szerint az sem újdonság, hogy vannak olyan civil szervezetek, amelyek a baloldallal szimpatizálnak, de ebben sincsen semmi meglepő. Nyakó leszögezte, hogy a civilekkel való kapcsolat korántsem egyirányú, a körlevéllel pedig az volt a szocialisták célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a civil jelöltállítási rendszert.

A Védegylet-alapító a HUMUSZ-T félti

"A kormányon lévő MSZP előbb inkább azzal foglalkozzon, hogy a civilekkel kötött szerződéseiket, pályázati ígéreteit betartsa" - nyilatkozta az Indexnek a szocialista körlevél kapcsán Schiffer András, a Védegylet egyik munkatársa. Példaként említette a Hulladék Munkaszövetséget (HUMUSZ), ami akár meg is szűnhet, mert nem kapta meg a még 2004-ben részükre rögzített pályázati pénzeket. Schiffer úgy véli, az MSZP jól tenné, ha előbb felülvizsgálná saját kormánya dolgait.

"A politikai elit szerint a társadalmi önszerveződések többsége csak egy nagy hóbort, amit be kell tenni egy külön fiókba. Ilyen fiók a Nemzeti Civil Alapprogram is, amin keresztül lehet irányítani a civil szervezeteket" - vélekedett az államfő jelölés kapcsán országos ismertségre szert tett civil mozgalom munkatársa.

Álcivilek

Az emberek egy része távol tartja magát a politikától és undorodik tőle ,azok pedig, akik részt vesznek társadalmi önszerveződésekben, távolságot akarnak tartani a pártoktól, politikusoktól. Ez nemcsak az MSZP problémája, hanem a Fideszé is. Ezen az állapoton nem segít, ha a kormány nem tartja be a szavát. De az sem, hogy álmozgalmakat próbálnak létrehozni az igazi civil szerveződések helyett, mint az Amőba, vagy a Nemzeti Konzultáció, mondta Schiffer.

"Az ilyen akcióknak, mint ez a körlevél is, nincs jogi akadálya, de nem egy etikus eljárás. Erről az egészről a 70-es, 80-as évek hazafias népfrontja jut eszembe" - mondta Schiffer András.

A párthovatartozást a minisztérium nem vizsgálja
A civil jelöltállítási rendszerbe természetesen csak az NCA-törvényben és a miniszteri felhívásban megjelölt civil szervezetek állíthatnak jelölteket, a pártok nem, írta az Index kérdéseire reagálva Vágner Mária, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium kommunikációs vezetője. "Politikai tevékenységet végző szervezet nem juthat civil pénzekhez. Azt viszont nem vizsgáljuk, mert nem is lehet vizsgálni, hogy a civil szervezetben dolgozó embereknek milyen politikai nézetei, kötődései, szimpátiái vannak" - tartalmazza a válasz.

"Én is hallottam arról, hogy minden párt mozgósítja a >>holdudvarába<< "tartozó civileket a jelöltállításra" - írta a kommunikációs vezető, aki szerint "tTermészetesen az is elképzelhető, hogy azok, akik részt vesznek a pártok által szervezett információs megbeszéléseken, nem kötődnek hozzájuk, hanem függetlenek". Az NCA Miniszteri Titkársága a jelöltállítási rendszerbe bejelentkezéskor formailag és tartalmilag is vizsgálja a beadott dokumentumokat, de ez nem a politikai hovatartozást, hanem a szabályosságot és a kritériumoknak való megfelelést jelent.