Szerzői jogsértések: évi 100 milliárdos kár

2008.10.07. 13:17
A kormány hamisítás elleni nemzeti stratégiát fogadott el a következő két évre a szellemi tulajdonjogok védelmében.

A szerzői jogok megsértése miatt évente hozzávetőleg 100 milliárd forint kár éri a nemzetgazdaságot - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Az Új rend és szabadság program kormánybiztosa elmondta: a nemzeti stratégia keretében rögzítették a feladatokat és a szellemi tulajdon védelmének legfontosabb eszközeit.

A kormány össze kívánja állítani a szellemi tulajdonjogokkal összefüggő jogsértések nemzeti statisztikai adatbázisát. Kondorosi szerint korábban számos esetben tapasztalták, hogy a külföldi szervezetek,melyeknek az adatiból dolgoztak, a valósnál rosszabb, vagy "tematikusan elferdített" számokat közöltek a jogsértésekről.

Fel kívánják készíteni az igazságszolgáltatás szereplőit is, akiknek továbbképzéseket szerveznek a szellemi tulajdon védelméről és az elkövetési magatartások megítélésről. A kormánybiztos bejelentette: húszmillió forintos lakossági szemléletformáló kampányt is indítanak, hogy tudatosítsák, a jogtiszta, eredeti termékek vásárlásának fontosságát.

A kormány áttekinti a szellemitulajdon-sértésekre vonatkozó jogszabályokat, feltárják a visszásságokat, és alkalmassá teszik a jogszabályi környezetet a hamisítás elleni hatékonyabb fellépésre. Emellett a rendőrség, valamint a vám- és pénzügyőrség is kidolgozza cselekvési tervét, bevezetik az "eMage" szolgáltatást a hamisított termékek kiszűrésére, és az internetes kalózkodásra fókuszáló speciális képzést szerveznek az igazságszolgáltatás szereplőinek.

Kondorosi szerint évente harmincezernél is több szellemitulajdonjog-sértés válik ismertté. Ezek évente kétmilliárd forint kárt okoznak a nemzetgazdaságnak.