Csaba László: A gazdaságnak nem jó a túl szoros eredmény

2006.04.10. 01:31
A költségvetési hiány leszorítására alkalmasabb lehet egy nagyobb mozgásterű, 30-40-50 fős többségű koalíció, véli Csaba László közgazdász.

Nagyon szoros lett az eredmény, nem várható, hogy a bal vagy a jobb oldal a második fordulóig megszorításokat hirdet, sőt inkább további ígérgetések jöhetnek, mondta az Indexnek Csaba László, a CEU tanszékvezetője. Azt a két hetet persze kibírják a piacok, de az új kormány első megnyilvánulásait árgus szemekkel fogják figyelni. A második fordulóig bekövetkező izgalmakat már bekalkulálták a befektetők, így a közgazdász nem várja, hogy hétfőn a forint árfolyama vagy a budapesti tőzsdeindex bármelyik irányban túlzottan kilengene.

Csaba László reméli, hogy az új kormány határozottan fog lépni, és ezúttal nem az "eddig is megúsztuk valahogy, ezután is megússzuk" programja fog felülkerekedni. Az idei államháztartási hiánynak hivatalosan a GDP 4,7 százalékára belőtt mértékét tényleg erre a szintre kellene leszorítani a most az év végére becsülhető 9 százalékról.

A kutató Fidesz-kormány esetén egy hajszállal nagyobb esélyt lát erre, mint baloldali kormánynál, egyszerűen azért, mert egy új kormány könnyebben indulhat tiszta lappal, hivatkozhat arra, hogy elődje üres kasszát hagyott rá. Az MDF-kormány kemény lépéseket tett, a Horn-kormány némi késlekedés után előjött a Bokros-csomaggal, és Orbánék is kézben tartották a költségvetést. Lehet, hogy Medgyessyék sem kezdenek osztogatásba, ha nincs a D209-es ügy. Azt azonban hangsúlyozta Csaba László, hogy a szellemi feltételei a baloldalon is megvannak egy szigorúbb költségvetési politikának. Veres János pénzügyminiszterből például kinéz egy 2-2,5 százalékos kiigazítást, bár ő is azt nyilatkozta, hogy nem lesz megszorítás.

Az elemző annak örülne, ha a leendő koalíciónak 30-40-50 mandátumos többsége lenne. Egy erősebb kormányerő ugyanis bátrabban, szabadabban tudna lépéseket tenni a hiány megfékezésére, mint egy vékony többség. A kiegyensúlyozott parlament nem biztatja megszorító lépések megtételére a miniszterelnököt.