Felmentették a Kékfény felelős szerkesztőjét

2005.01.27. 17:20
A köztévénél indult vizsgálat után felmentették a Kékfény felelős szerkesztőjét. A köztévé a jövő hétfőre tervezett teljes Kaiser-interjú közreadását pedig - ameddig nem tisztázódik minden körülmény - nem sugározza.
Az Aktuális Igazgatóság helyettes vezetője, Szűcs Gábor - mint a Kékfény című műsort felügyelő szervezeti egység vezetője - a folyamatban lévő vizsgálat lezárásig a műsor felelős szerkesztőjét felmenti. A Magyar Televízió a jövő hétfőre tervezett teljes Kaiser-interjú közreadását pedig - ameddig nem tisztázódik minden körülmény - nem sugározza, áll a köztévé csütörtöki közleményében.

Mint emlékezetes, a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet őrei nem engedték Kaiser Ede közelébe az exkluzív interjúra igyekvő Kékfény stábjának egyik tagját, mert a stáblistán "szerkesztő asszisztensként" feltüntetett férfiban Haris Sándor többszörösen büntetett előéletű férfit ismerte fel az őrség. Az interjút a múlt hét közepén készítette a Magyar Televízó stábja a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületében, ahol korábban Haris is ült.

Miután az eset kiderült, Rangos Katalin műsorpolitikai főtanácsadó belső vizsgálatot rendelt el és feljegyzést kért a Kékfény, Kaiser Edével készített riportjáról.

Haris ellen az elmúlt másfél évtizedben többször folyt eljárás. Összefüggésbe hozták olajügyekkel, illetve a dunaszerdahelyi mészárlással is. Sok esetben tartották fogva, legutóbb egy évvel ezelőtt januárban szabadult, éppen abból a börtönből, amelybe most már újságíró-asszisztensként tért volna vissza.

"Turek", azaz Haris Sándor

Haris Sándort 2003 nyarának végén szállították Szlovákiából Magyarországra, majd emberölés kísérletével gyanúsították meg és tartóztatták le az életveszélyes fenyegetéssel elkövetett zsarolásért és vagyon elleni bűncselekményekért évekig szlovák börtönökben ülő Harist. A budapesti alvilág Turek néven ismert alakját az ORFK azzal gyanúsította, hogy évekkel ezelőtt egy dunai hajón szóváltást követően életveszélyesen megsebesített egy ott szórakozó angol fiatalembert.

Haris először az 1992-es úgynevezett első maffiaperben vált országosan ismertté. Akkor az azóta meggyilkolt Prisztás Józseffel és gyermekkori barátjával, Döcher Györggyel, és több más vádlottal együtt zsarolásért, önbíráskodásért, csalásért, s más erőszakos és vagyon elleni bűncselekményekért ítélték el. Az alvilág 1996-ban kezdődött robbantásos-leszámolásos belháborújában gyakran hírbe hozták, a rendőrség azonban egyszer sem találta megalapozottnak az ellene szóló gyanút. Barátja, Döcher György haláláig úgy tartották őt számon, mint aki sok mindenben benne van, de senki nem mer tanúskodni ellene. Haris annak idején a Népszabadságnak nyilatkozva tagadta a neki tulajdonított bűncselekményeket, amelyekkel szerinte "erőszakos, rovott múltja" miatt hozták összefüggésbe.

Miután 1999 februárjában saját rákospalotai sörözőjében bolgár testőrével együtt lelőtték Döchert, Haris mindinkább Szlovákiába tette át érdekeltségeit. Korábbi sajtóbeszámolók szerint Dunaszerdahelyen ő lett az éjszakai élet legbefolyásosabb embere azután, hogy egy hónappal Döcher meggyilkolása után ismeretlen fegyveresek lemészárolták a helyi alvilág tizenegy vezéralakját.

A véres móri rablógyilkosság után a nyomozók látókörébe sok ismert alvilági alak is bekerült. A rendőrségen akkor elismerték azt is, hogy az ügyben szlovákiai szálon is nyomoznak, azt azonban cáfolták, hogy ennek keretében kihallgatni tervezik az évek óta Szlovákiában raboskodó Haris Sándort.