Hillernek elege van a kibeszélésből

2004.09.03. 23:13
A Csapatjátékosokkal találkozott pénteken délután a Zöld Pardonban Hiller István, MSZP-elnök-jelölt, illetve Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt. Hiller megköszönte a fiataloknak az EP-kampányban végzett munkájukat, és leszögezte, nem rajtuk múlott. Gyurcsány arra szólított fel: "Csináljunk egy új Magyarországot!" Az eseményen váratlanul megjelent egy másik elnökjelölt, Szekeres Imre is, de ő nem szólt a megjelentekhez.
"Csináljunk egy új Magyarországot!" - hangoztatta Gyurcsány Ferenc, a koalíció miniszterelnök-jelöltje pénteken egy budapesti szabadtéri szórakozóhelyen, ahol az MSZP kampányaktivistáival, a Csapatjáték résztvevőivel találkozott.

"Magyarországot ti fogjátok megcsinálni

"Ne higgyétek el egyetlen politikusnak, egyetlenegy kormánynak sem, hogy Magyarországot ők csinálják egy fantasztikus országgá, Magyarországot (...) ti fogjátok megcsinálni, és a másik tízmillió" - mondta a Gyurcsány.

Gyurcsány Ferenc közölte, változtatni nem azt jelenti, hogy megváltoztatják a miniszterelnök személyét, a kormány vagy a pártelnökség összetételét, hanem azt jelenti, hogy meg merik változtatni Magyarországot, mert az tele van igazságtalansággal: "Változni (...) abban kell, hogy mi magunk változunk meg, mert van bátorságunk változtatni."

A baloldal az elosztási forradalomban született

A politikus az új Magyarország megvalósításárólról azt mondta: "Tudok segíteni, hogy megcsináljátok. Egy kormány abban tud segíteni, hogy kinyit ajtókat (...), induljatok el a magatok útján, ígérhetem, hogy nem lesz gáncsoskodás." A miniszterelnök-jelölt nagyon fontos kérdésnek nevezte, hogy miként osztják szét az ország közös javait, miként lesz gazdagabb az ország.

"A jólétvitát nem az elosztásnál, hanem a több jólét megteremtésénél kezdjük el. A baloldal számára ez nem kis kihívás, mert a baloldal elosztási vitában, az elosztás forradalmában született" - Mondta Gyurcsány. Hozzátette, a nem modern és a modern baloldal között az a különbség, hogy a modern képes leszámolni a "csak az elosztás" sehova sem vezető vitájával.

Hiller a programjáról

Hiller István, az MSZP alelnöke Új kapcsolat című elnökjelölti programjáról beszélt: "Ki fog alakulni ez az új kapcsolat. Új kapcsolat Magyarországgal, új kapcsolat a magyar baloldallal, új kapcsolat azokkal, akik már legalább egy alkalommal a szocialista párttal kapcsolatot létesítettek, legalább egy alkalommal szavaztak ránk, akik legalább egy alkalommal úgy gondolták, mi vagyunk a választás."

Szenvedélyes hangvételű beszédében az elnökjelölt szólt arról is, hogy az elmúlt másfél évben sokan eltávolodtak az MSZP-től. De, mondta, van visszaút, az első lépést azonban a szocialista pártnak kell megtennie a több millió szavazó felé.

A kormány és a párt viszonyáról Hiller azt mondta: "Tudj támogatni, és tudj igent mondani, ha jó. (...) Merj nemet mondani, tudj nemet mondani, ha úgy gondolod, ez nem jó így." Mert ha ez így működik, akkor érezheti a kormány, hogy támogatja a párt.

Hiller István beszél elnökjelölti programjának az "érthető pártra" vonatkozó részéről, mivel szerinte az MSZP akkor lesz sikeres, ha nyelvezete érthető és politikusai fegyelmezettek lesznek. "Elegem van a kibeszélésből" - mondta, hozzátéve, hogy a döntések végrehajtásában is összetartás kell. Áll mindenféle vita elé, de ha egy döntés megszületett, akkor "támogasd, vagy hallgass".

Az alelnök szerint a tartalmi kapcsolat mellett érzelmi kapcsolat is kell a párttal, "a pártnak szívre van szüksége". Hiller István a csapatjátékosoknak azt mondta, itt az ideje, hogy valaki megköszönje azt a munkát, energiát, szorgalmat, amit az európai parlamenti választásokon nyújtottak, hogy "valaki azt mondja erre, köszönöm (...), nem rajtatok múlott".

"Poroljátok le pólóitokat"

Az alelnök azt kérte, hogy a résztvevők "porolják le" csapatjátékos-pólójukat, mert ügy van, nemcsak a párton belüli választás, hanem a november közepén két országgyűlési körzetben tartandó időközi választás is. "Mind a kettő fideszes volt, foglaljuk el!" - szólított fel a politikus. Hiller azzal zárta: "Most a legjobb program következik: mindenkit meghívunk egy pofa sörre". A rendezvény sörözéssel egybekötött beszélgetéssel és autogramosztogatással zárult.

A rendezvény kezdetén váratlanul megjelent Szekeres Imre, az MSZP másik alelnöke, aki ugyancsak elnökaspiráns, de ő nem szólt a megjelentekhez.