Újabb képviselő lépett ki a Fidesz-frakcióból

2008.10.27. 11:19
A Vállalkozók Pártja nem kapott elég helyet a Fideszben, ezért Császár Antal otthagyta az ellenzéki párt képviselőcsoportját. Császár alól az elmúlt években kiszervezték a pártot, az ő VP-je már csak társadalmi szervezet.

Kilépett a Fideszből Császár Antal, a párt országos listáján mandátumot szerzett országgyűlési képviselő - közölte Cser-Palkovics András, a jobboldali párt helyettes szóvivője.

A közlemény szerint Császár Antal bejelentette: mandátumáról nem mond le, a jövőben függetlenként folytatja a politikai tevékenységét. Császár Antal az MTI kérdésére, hogy függetlenként a kormányoldalt vagy az ellenzéket segíti-e majd szavazataival, azt mondta: a Fidesszel kötött megállapodástól nem tér el, továbbra ennek alapján kíván politizálni, ellenzéki képviselőként. "Más irányba nem akarok elmozdulni" - fogalmazott.

Császár független lesz

A képviselő 1958-ben Putnokon született. Önéletrajza szerint munkás családból származik, édesapja bányász volt. Császár korábban dolgozott gépkarbantartóként a Feketevölgyi bányaüzemnél. majd 1993-ban szeszfőzdevezetői képesítést szerzett Gödöllőn. Egyéni vállalkozóként, mint pálinka bérfőző a Tarcal Külterületi Szeszfőzdében tevékenykedett, majd ő alakította meg a Pálinkafőzők B-A-Z megyei szervezetét. Később a szervezet főtitkárává is megválasztották.

1998-tól belépett a Vállalkozók pártjába. 1999-ben a B-A-Z megyei szervezet elnöke és Országos elnökségi tag volt. 2002. február 16-án megválasztották a párt országos elnökének.

A Vállalkozók Pártját belső személyi harcok után a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete 2006 december elején megszüntette. Az elsőfokú döntés röviddel azután született, hogy egy másik bírósági határozat értelmében Herman István, a VP korábbi Heves megyei vezetője lett a pártelnök Császár Antal helyett. Császár a huzavonában végül a társadalmi szervezetként működő VP elnöki pozícióját szerezte meg, Herman pedig megszerezte a politikailag súlyosabb új alapítású kispárt a Vállalkozók és Munkaadók Pártja vezető posztját. Császár Antal elmondása szerint, miután a bíróság 2008. augusztus 28-án javára döntött az elnöki posztot illetően Herman Istvánnal szemben, megkereste a Fidesz pártigazgatóját Kubatov Gábort, hogy találkozzanak, és rendezzék a támogatás ügyét, de erre eddig nem került sor.

A kilépés híre a frakciótársakat is meglepte. Nem tudott Császár döntéséről Font Sándor sem, aki jelenleg a Pálinikafőzők szövetségi elnöke, és jövedéki ügyekben szoros munkakapcsolatban van Császárral. Kettejüknek köszönhető például a 2001-es jövedéki törvénymódosítás, amely lehetőséget adott a kisebb hazai pálinkafőzdéknek saját italaik forgalmazására.

Egy éve személyes okokra hivatkozva lépett ki a Fidesz képviselőcsoportjából Tóth András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi listáról mandátumot szerzett közgazdász, és tavaly távozott a rendőrökkel történt dulakodása után Lengyel Zoltán is, aki két hete az MDF frakciójához csatlakozott.