Szeméthegyek a csepeliek ivóvize fölött

2009.01.06. 20:00
Kommunális szeméttel kevert bontási hulladék áll hegyekben Hároson, a vízműtelep közvetlen szomszédságában, a BVM Épelem MBO Kft. telepén. A csepeli hulladékhegy haladéktalan felszámolását kezdeményezi Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa és Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője. A cég szerint nem illegális és nem veszélyes a hulladék, és az év végére fel is számolják a csaknem ötvenéves lerakót.

A dél-pesti és a csepeli lakosok ívóvízellátását fenyegeti az a nagy mennyiségű - az óvatos becslések szerint több ezer tonna -, lakossági szeméttel kevert földtörmelék és építési hulladék, amivel "valakik" a vízbázis védőövezetében feltöltöttek egy körülbelül másfél hektáros területet, állítja a helyi Fidesz. A csepeli önkormányzat fideszes képviselői kedden helyszíni sajtótájékoztatón számoltak be a legújabb csepeli hulladékbotrányról.

Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédő szakpolitikusa és Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője a "csepeli környezetkárosítás ötödik nagy helyszínéről" beszéltek, többek között a galvániszapos ügyet és a decemberi bagolyirtást felemlegetve. A csepeli ellenzékiek elmondták, hogy a hárosi vízműtelep Budapest ivóvizének több mint 20 százalékát, Dél-Pest és Csepel ivóvizének túlnyomó részét adja, és mint mostanra kiderült, ismeretlenek valóságos szeméthegyet hordtak össze a közvetlen közelébe. A jobb oldali Duna-ág közelében működő, úgynevezett csápos kutak szomszédságában sitt, háztartási hulladék áll hegyekben, tört betontömböktől vasbeton drótelemeken keresztül, cipőtalpig mindenféle szemét megfigyelhető.

Képek a helyszínről

A jókora magánterületre feltehetőleg már évek óta hordják a szemetet, a félelmek szerint veszélyes hulladékot is tartalmazó hulladékhalom méterekkel magasodik a környék fölé. A Fidesz helyi politikusai szerint a nagy volumenű illegális hulladéklerakás egészen az utóbbi időkig is folyt, és feltehetőleg jelenleg is folyik, ezt támasztja alá, hogy a helyszínen jól látszik a teherautók friss nyomvonala.

Veszélyben az ivóvíz?

A fideszes politikusok úgy tudják, a terület a vasbeton termékek gyártásával foglalkozó BVM Épelem MBO Kft. tulajdonában van, a telepet körülvevő terület pedig a XXI. kerületi önkormányzaté. A politikusok szerint a kerület vezetésének ennek ellenére nincs tudomása a hatalmas sitthalomról, ezért Németh Szilárd interpellációval fordul Demszky Gábor főpolgármesterhez és Tóth Mihály csepeli polgármesterhez, hogy mihamarabb számolják fel a telepet.

Az ivóvízkészlet közelsége miatt a környék B-kategóriás védőzónának számít, tehát tilos lenne rá ilyen hulladékot hordani, ezért a Fővárosi Vízművek feljelentése nyomán a kerületi rendőrkapitányság már vizsgálatot indított az illegális szemétlerakás ügyében. Az ivóvíz az eddigi mérések alapján még nem szennyeződött, de Illés Zoltán szerint ez csak idő kérdése, mivel hiába keverték földdel a szemetet, a szél a védett helyre sodorhatja a szennyezett port, valamint a csapadék is belemoshatja egy idő után az esetleges veszélyes anyagokat a talajba.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos az ilyen esetekben a rendőrségi eljárás gyakran eredménytelen marad, és a felelősök megússzák büntetés nélkül. A hatóságoknak ugyanis nincs pénzük arra, hogy saját szakértőket rendeljenek ki a drága talajminta-elemzések elvégzésére, így a meggyanúsított cégeket utasítják, hogy saját költségükön mérjék meg a veszélyes anyagok mennyiségét - a cégeknek pedig nem áll érdekében, hogy valós mérési eredmények szülessenek. Így a jelenlegi ügyben is csak gyanítani lehet, hogy a nagy mennyiségű építőipari hulladék mérgező ipari vegyi anyagokat - például nehézfémeket, azbesztet - is tartalmazhat, magyarázta Illés Zoltán.

Illés Zoltán Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztertől azt várja el, hogy a környezetvédelmi hatóság helyszíni szemlével állapítsa meg, hogy veszélyeztetik a vízbázist, és azonnal - akár az állam pénzén - szállítsák el a megfelelő lerakóba. A fideszes politikusok azt akarják, hogy derítsék ki, hogy kik hordták oda a szemetet, volt-e engedélyük rá, és ha igen, ki adta azt ki.

"Nem illegális, nem veszélyes"

A csepeli önkormányzat kedden nem adott részletes felvilágosítást az esetről, a környezetvédelmi ügyintézőt bízták meg, hogy röviden nyilatkozzon a sajtónak. Orosz Edit annyit mondott, hogy mivel egy folyamatban lévő, bonyolult hatósági ügyről van szó, nem közölhet közelebbi részleteket. Annyit megerősített, hogy a rendőrség vizsgálódik, és szakértőket is kirendeltek.

Szeméthegyek

Flach Mihály, a BVM Épelem MBO Kft. vagyonkezelési igazgatója cáfolta a fideszes vádakat, mint azt az Indexnek elmondta, szó sincs illegális szemétlerakóról és veszélyes hulladékról. "Az 1960-as évek óta raknak le ott engedéllyel vasbetonhulladékot, ami inert, azaz nem veszélyes hulladék" - mondta Flach Mihály. A most "felfedezett" szeméthegy valóban a BVM Épelem MBO Kft. - a nagy múltú Beton és Vasbetonipari Művek utódjának - telephelyén található, ismerte el a cég illetékese, de mint rávilágított, az évtizedek alatt felhalmozott betonhulladékhegy felszámolás alatt van.

"Szerződésünk van a csepeli önkormányzattal, hogy 2009. szeptember 30-ig eltüntetjük a hulladéklerakót és a területet rekultiváljuk. Ezzel a munkával egy céget bíztunk meg Már nekikezdtek a feladatnak. A gond az, hogy a területet a környéken lakók is szemétlerakónak használják, így nagy mennyiségű háztartási hulladék is van a betonhulladék közt. Az általunk megbízott cég elsőként a szemét szétválogatását végezte el, így keletkeztek most a kommunális szemétből álló dombok, amik természetesen szemet szúrtak a vízművek munkatársainak, és ez vezetett a rendőrségi feljelentésig" - magyarázta Flach Mihály. A betonhulladék-lerakó felszámolása közben eddig innen elvitt törtbeton útalapba került, tette hozzá a cégvezető.

A betonhulladékot tehát a közeljövőben teljesen elszállítják, és a tanulságokra tekintettel a BVM be is keríti a területet, hogy az illegális szemétlerakást megakadályozzák. Flach Mihály elmondta azt is, hogy nemcsak a lakosság helyezett el szemetet engedély nélkül a területen, de volt olyan cég, amit a BVM jelentett fel hasonló tevékenység miatt. Flach szerint politikai propaganda a céget érintő szemétügy.