Bajnai Gordon nevét meg kell jegyezni

2008.04.29. 10:13
Tehetséges menedzsernek tartja a Hospodárské Noviny című cseh lap Bajnai Gordont, aki kiemelkedik a két, negyvenes éveiben járó kakas, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közül. A lap publicistája szerint érdemes megjegyezni Bajnai nevét, mert ő lehet a szocialisták, illetve Magyarország új reménysége. A Neue Zürcher Zeitung szerint Bajnai lehet Gyurcsány utódja.

A 40. életévét éppen betöltő Bajnai Gordon nevét érdemes megjegyezni, írta a magyar kormány átalakításával foglalkozó jegyzetében kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Martin Ehl, a tekintélyes cseh lap külpolitikai rovatának vezetője szerint a magyar kormányátalakítás mögött a szocialisták és a liberálisok közötti vita van, ami a reformokról folyik. A reformok terén sokkal radikálisabb liberálisok ugyan ígéretet tettek arra, hogy a kulcsfontosságú szavazásoknál támogatni fogják Gyurcsány Ferencet, de a kisebbségi kormány mindenképpen bizonytalanságot jelent. A bizonytalanságban pedig kipróbált szakemberekre van szükség, akiknek egyike éppen Bajnai Gordon, mutatott rá a szerző.

Bajnai Gordon, az új gazdasági miniszter Gyurcsány Ferenc kortársa, sikeres politikai és vállalkozói karriert tudhat maga mögött, s a hozzáférhető információk szerint nem szűrte össze a levet a kommunista rendszerrel sem, jegyezte meg Ehl.

Kifejtette továbbá: "Magyarországon a politikában hatalmas hiány van tehetséges menedzserekből. A társadalom megosztottságát két, negyvenes éveiben járó kakas jelképezi: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz vezetője. Csakhogy mindketten már jól ismertek, elszürkültek, ki nem állhatják egymást és pártjukban nincs konkurensük. Gyurcsány négy éve kívülről, a posztkommunisták mély válsága idején került a párt és a kormány élére, Orbán pedig a pártban minden belső ellenzékét elnyomja. Magyarország, illetve a kormányzó szocialisták új reménysége tehát Bajnai lehetne. Néhány magyar média már szinte biztosra is veszi, hogy ő lesz az utód" - jegyezte meg Ehl.

"Gyurcsány a szükséges, de rendkívül népszerűtlen reformokkal elhasználódott. A szocialisták népszerűsége 15 százalék körül mozog. Új, sikeres, eddig ismeretlen arc előtérbe kerülése kulcs lehet a sikerhez. A biztonság kedvéért tehát még egyszer: Bajnai Gordon" - zárta jegyzetét a magyar témákkal gyakran foglalkozó Martin Ehl.

A magyar kormányfő új arculatra törekszik alcímmel közölt keddi számában tudósítást a Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív napilap a magyar kormány átalakításáról. A lap szintén azt írja, hogy az új csapatban Bajnai Gordon érdemli a legnagyobb figyelmet: a fiatal üzletembert Gyurcsány Ferenc közeli bizalmasának tekintik, és különböző lapvélemények szerint egyszersmind lehetséges utódjának is számít. A kijelölt gazdasági és nemzeti fejlesztési miniszter valószínűleg ki fog állni a takarékossági politika folytatása mellett, amire szükség van, ha az ország csatlakozni akar az euróövezethez, véeledik a cikk írója.