Csurka: A Rákosi-rendszerbelihez hasonló a helyzet

2005.10.23. 18:31
Megtartotta első nagygyűlését a MIÉP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom által létrehozott Harmadik Út. Csurka István nem érti, hogyan süllyedhetett az ország odáig, hogy Gyurcsány a miniszterelnöke, Kovács Dávid szerint a liberalizmus totalitárius ideológia.

A Rákosi-rendszerbelihez hasonlította a magyarság jelenlegi helyzetét a Harmadik Út október 23-i megemlékezésén Csurka István.

Csurka megkérdezné a magyarságot

"Szabadok vagyunk-e, és demokráciában élünk-e, van-e okunk a lelkesedésre és a sürgős változásokra?" - tette fel a kérdést a politikus több ezer, nemzeti színű Árpád-sávos és MIÉP-zászlókat lengető hallgatósága előtt, akik mind Gyurcsány Ferenc kormányfő, mind Orbán Viktor Fidesz-elnök nevének hallatára fütyültek. Azt mondta, hogy "az uralkodó réteg ugyanaz", mint 56-ban volt, nincs értéke a terménynek, a munkának és a tudásnak. A forradalom évfordulóján - tette hozzá - meg kell kérdezni a magyarságot, "hogyan süllyedhetett odáig, hogy ezt az embert elfogadja miniszterelnöknek".

"A Harmadik Út a saját út, a rend útja" - jelentette ki Csurka István a szervezet jelszavaként azt említve, "a legfőbb érték a magyar érték".

Kovács: A liberalizmus kirekesztő

Kovács Dávid, a Jobbik elnöke arról beszélt: a múlt betegsége a kommunizmus, a jelené a liberalizmus, ami "a halált terjeszti". "Nekünk nem az a bajunk a liberalizmussal, hogy befogadó, hanem hogy kirekesztő, totalitárius ideológia" - mondta, azt hangoztatva: "a nemzetnek szüksége van egy kohéziós erőre és az csak a nacionalizmus lehet".

Kovács Dávid az összefogás szükségességét hangoztatva kijelentette: "a barikádok között nincs átjárás", akárcsak 56-ban.