Előrehozott családi pótlékkal kampányol a kormány

2006.04.06. 15:18
A Pénzügyminisztérium kérésére rendkívüli munkarenddel gyorsította a posta és az államkincstár a megemelt családi pótlék kifizetését. Százezrek szavazhatnak gazdagabban.

Március elején kezdte meg a Magyar Államkincstár az egyeztetéseket azért, hogy az áprilisban esedékes családi pótlékot a szokásosnál korábban, még a választások első fordulója előtt kifizessék, derült ki az Index birtokába került dokumentumokból. A dokumentumok tartalmát több forrásunk is megerősítette. A szervezkedés a Pénzügyminisztérium kérésére kezdődött.

A tárca előírta, hogy a március havi (áprilisban esedékes) családtámogatásokat legkésőbb április 7-ig, péntekig, azaz a választások első fordulója előtt ki kell fizetni. A családi pótlékot a jogszabályok szerint a jogosultaknak a következő hónap 15. napjáig kell megkapniuk. A különböző kifizetési módok közül általában a hatszázezer családot érintő postai kifizetés a leglassabb, a pénz jellemzően a hónap 8-10. napján szokott megérkezni.

A leghamarabb azok kapják meg pénzüket, akik tb-kifizetőhelynek minősülő - száz főnél nagyobb - munkahelyen dolgoznak, ők a fizetésükkel együtt, a munkahely által megszabott napon - többnyire a hónap elején - kapják meg a támogatást. Ebbe a rendszerbe az állam nem tud beleavatkozni, a gyorsítás a közvetlenül az államtól - banki vagy a postai átutalással - folyósított pótlékokra vonatkozott.

Szombaton is dolgoztak

A PM "kérése" elsősorban a postát állította feladat elé. Egy, a rendszer működését ismerő forrásunk szerint a postai kifizetések átfutása legalább négy nap azután, hogy az államkincstár átadta a jogosultak nevét és címét, valamint az összegről szóló adatokat a postának, és megkezdik az adatok feldolgozását, az utalványok elkészítését. Összesen 560 ezer tételről van szó.

A kincstárnak természetesen a pénzt is előbb kellett átutalnia a posta számlájára, de ez nem jelentett érdemi különbséget a szokásos munkarendhez képest, ahogy a banki folyószámlákra utalt családi pótléknál is meg lehetett oldani a dolgot némi munkagyorsítással.

Mennyi az annyi?
Az idén január elsején életbe lépett változások egyik következménye, hogy jelentősen emelkedett a családi pótlék, illetve a családi pótlék címén kifizetett támogatás. A családi pótlék egy évvel ezelőtt gyermekenként 6000 forint volt egy, 7200 két és 8400 forint három gyermek után. Az új rendszerben megszűnt a családi adókedvezmény, és jelentősen emelkedett az alanyi jogon járó pótlék összege, egy gyermek után 11 ezer, kettő után 12 ezer, három után 14 ezer forintot visz ki a postás gyermekenként, azaz egy kétgyermekes család 24, egy háromgyermekes 42 ezer forinttal a zsebében ikszelhet vasárnap.

A posta és a kincstár egyeztetésein viszont kiderült: ahhoz, hogy valamennyi jogosult biztosan megkapja április 7-ig a pénzt, az adatokat a postának április 1-jéig, szombatig, meg kell kapnia, és még aznap meg kell kezdenie a feldolgozást.

A szokásos munkarendben erre a hétfőn-kedden került volna sor. Ez csak a választási hétvégéhez képest jelentett volna késést, a hatszázezer postai átutalás természetesen nem egyszerre ér célba, elvileg a PM intézkedése nélkül is lettek, lehettek volna családok, amelyek a választás első fordulója előtt megkapják a pénzt.

Hány embert érint?

Forrásaink eltérően nyilatkoztak arról, hogy vajon hány embert érint ténylegesen az intézkedés. Még az "ideálisabb" menetrend szerint is a postai átutalások legalább 20 százaléka, azaz 110 ezer család pénze az első forduló után ért volna célba.

A kincstárnál és a postánál is többen úgy tudják, hogy a mostani "riadó" gyakorlat volt, és ha a megoldás beválik, "állandósul a gyorsítás", és a jogosultak ezentúl a megszokottnál néhány nappal előbb kaphatják meg a pénzüket. Ennek ellentmondani látszik, hogy a kérés egyfelől a választásokra időzítve, szinte az utolsó pillanatban érkezett, másfelöl, hogy többen nem is hallottak az akció "gyakorlat" voltáról.

Hallgat a Posta és a PM

"Ebben a hónapban is időben megkapják a jogosultak a pénzüket, az Index értesüléseit nem tudjuk megerősíteni" - mindössze ennyit volt hajlandó közölni lapunk kérdéseire a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. A Magyar Posta szóvivője, Tomecsko Tamás azt hangsúlyozta, hogy a posta csupán kézbesíti a küldeményeket, azt a feladó dönti el, mikor szeretné célba juttatni a küldeményt, azaz mikor adja fel.