Csurka ismét elnök, de már fúrják

2008.01.29. 09:07
Nyolcvannyolc százalékkal választotta újra elnökké Csurka Istvánt a MIÉP 15. Országos Gyűlése. Csakhogy a Magyar Hírlap szerint az eredményt bíróságon támadja meg az az ötven küldött, akiket nem engedtek be a tisztújításra. A párt hivatalos verziója szerint a kirekesztettek megsértették az alapszabályt, és ki is zárták őket.. Az ellenvélemény szerint meg Csurkáék vették semmibe a szabályokat.

Ismét Csurka Istvánt emelte a MIÉP élére a párt 15. Országos Gyűlése, így a politikus újabb két évig kommandírozhatja a jobboldali formációt, írja a Magyar Hírlap. A régi-új elnökbe a küldöttek 88 százaléka helyezte bizalmát, pontosabban azon küldöttek 88 százaléka, akiket beengedtek a tisztújításnak helyt adó újpesti Ady Endre Művelődési Házba.

A Magyar Hírlap szerint ugyanis ötven küldött kívül rekedt. A hivatalos verzió szerint azért tartották távol őket a szavazástól, mert korábban kizárták őket a pártból, mivel az Országos Elnökség úgy találta: megsértették az alapszabályt. A kirekesztettek azonban valószínűleg nem értettek egyet a vezetőségi állásponttal, s a helyszínen a rendőrök csak kisebb lökdösődés után tudták megakadályozni, hogy a szavazni vágyók tiltakozók bejussanak a gyűlésre.

"A bírósághoz fordulunk, mivel a MIÉP szombati országos gyűléséről huszonnyolc alapszervezet negyvenegy küldöttét zárták ki szabálytalanul" - mondta a Magyar hírlapnak Zsinka László. szerinte a jelölőbizottság elnökét tisztázatlan körülmények között váltották le, a párt elnökségi ülését pedig szabálytalanul hívták össze.

Zsinka értelmezésében ez volt az ára annak, hogy Csurka Istvánt fogadják el egyetlen jelöltként, noha Zsinka azt állítja, hogy őt is legalább ötven alapszervezet látta volna szívesen a párt élén. "Amikor az országos gyűlésen meghallottam, hogy hivatalosan csupán kilenc jelölést kaptam, azonnal elhagytam a helyszínt" - idézi a lap Zsinkát.

A MIÉP-en belül május óta zajlik a torzsalkodás. Csurka korábban a leváltására előkészített puccsról, a pártkassza lenyúlásáról vizionált. Kovács László, a párt elnökhelyettese a múlt heti Magyar Fórumban egyértelművé tette: a MIÉP-nek csak Csurka Istvánnal van jövője.